Julgeolekuekspertide hinnangul on sotsiaalmeedias toimuvate varjatud mõjutamiskatsete sihtmärgiks nelja kuu pärast toimuvad USA presidendivalimised. USA kõrged ametnikud on kinnitanud, et jälgivad valimisi häirivaid skeeme, vahendab The Guardian.

USA justiitsosakond sai kohtult loa arestida kaks domeeninime ja otsida läbi pea 1000 sotsiaalmeediakontot, mis olid väidetavalt seotud Kremli-meelese mõjutuskampaaniaga.

„Nende tegudega on justiitsministeerium katkestanud Venemaa valitsuse toetatud propagandakampaania tehisintellekti toel, mille eesmärk oli kasutada bot farmi (automatiseeritud arvutiprogrammide võrk - toim.) desinformatsiooni levitamiseks USA-s ja välismaal,“ ütles USA peaprokurör Merrick Garland avalduses.

Aktsioon oli justiitsministeeriumi ja FBI ametnike teatel esimene kord, kui USA süüdistas avalikult teise riigi valitsust generatiivse tehisintellekti kasutamises mõjutusoperatsioonis välismaal. Varasemalt on USA ametnikud hoiatanud, et vastased võivad desinformatsiooni levitamisel kasutada tehisintellektisüsteeme.

Justiitsministeeriumi andmetel oli operatsioon Kremli poolt heaks kiidetud ja selle jaoks eraldati raha 2023. aasta alguses.

Operatsioon korraldati Venemaal asuva eraluureorganisatsiooni kaudu, kus töötasid Vene luureohvitserid ja Kremli rahastatud uudisteväljaande Russia Today kõrgem töötaja, ütlesid prokurörid.

Organisatsioon oli loonud tehisintellekti baasil töötava platvormi, et luua ja hallata sadu võltsitud sotsiaalmeediakontosid. Kohtudokumentide kohaselt nägid kontod välja nagu need kuuluks tõelistele isikutele.

Kontod kustutati sotsiaalmeediaplatvormilt X. Tavapäraselt postitati kontodel Kremli-meelset sisu, sealhulgas videoid Venemaa president Vladimir Putinist ja kritiseeriti Ukraina valitsust.

Mõjutuskampaania uurimisel tehti koostööd Hollandi võimudega. Uurijate sõnul viidi kampaania läbi Hollandis asuvast serverist.