Navalnaja on lubanud jätkata oma varalahkunud abikaasa ja Vladimir Putini suurima poliitilise vastase Aleksei Navalnõi tööd, kes suri veebruaris Arktika paranduskoloonias. Eksiilis viibiv Navalnaja on välismaal teinud lobitööd Putini valitsuse vastu.

Teisipäeval andis Moskva kohus välja Navalnaja vahistamismääruse, süüdistatuna äärmusluses. Venemaale naasmise korral ähvardaks teda arreteerimine.

Venemaa ametnikud nimetavad sageli äärmuslasteks opositsioonitegelasi, kes võitlevad Kremli või Venemaa sõja vastu Ukrainas.

Täna ilmusid Navalnaja isikuandmed veebipõhises mustas nimekirjas, mida haldab Venemaa riigiagentuur Rosfinmonitoring. Agentuuri eesmärk on võidelda Moskva poolt terroristideks või äärmuslasteks peetud inimeste ja organisatsioonide rahastamisega, vahendab Kyiv Post.

Venemaa astus kunagi sarnaseid samme ka Navalnaja abikaasa vastu - Navalnõi organisatsioonid nimetati äärmuslikeks ja kuulutati Venemaal ebaseaduslikuks.

Samuti anti Navalnõile vahistamismäärus ajal, mil ta sai Berliinis ravi seoses rünnakuga närvimürgiga Novitšok. Venemaale naastes poliitik arreteeriti ja talle määrati 19-aastane vanglakaristus süüdistatuna äärmusluses.

„Kui nad teevad nii palju lärmi, teeb Julia kõik õigesti,“ kommenteeris Navalnaja pressiesindaja Kira Yarmõš sotsiaalmeedias naise lisamist musta nimekirja.