Eesti teeb Euroopa Komisjonile ettepaneku ühtlustada nõudeid kõikidele nikotiini sisaldavatele toodetele, sh näiteks e-sigarettidele ja nikotiinipatjadele. Eesmärgiks on Euroopa Liidus tervise- ja keskkonnakahjude vähendamine.

Komisjoni esimehe Liisa Pakosta sõnul on Eesti peamiseks mureks maailmas rekordsuur e-sigarettide tarbimine ning kiiresti muutuv nikotiini sisaldavate toodete turg.

Eesti ettepanekud puudutavad eelkõige uudsete nikotiinitoodete atraktiivsuse reguleerimist.

„Eestis on lisaks ka tarbimise kasvutendents olnud väga kiire, ega me muidu maailmas seda musta esikohta hoiaks, ning siin on Euroopa konkurentsitult suurim müüki registreeritud nikotiini sisaldavate toodete arv,“ ütles Pakosta.

Kui me tavaliselt töötab Riigikogu Euroopa Liidus ette valmistatud eelnõudega, siis nüüd teeb Eesti Euroopa Komisjonile ise ettepaneku uus eelnõu algatada ja terves Euroopa Liidus piiranguid ühtlustada, selgitas Pakosta.

Eesti ettepanekud puudutavad eelkõige seda uudsete nikotiinitoodete atraktiivsuse reguleerimist, tutvustas Sikkut ministeeriumi ettepanekut. Maitsega e-sigaretid kadugu ta teistest Euroopa Liidu riikidest peale Eesti. „Nagu tubakatooteid ja tavapärast sigaretti reguleerime, siis see regulatsioon peaks laienema kõigile nikotiinitoodetele,“ rääkis Sikkut. Lisaks tõi Sikkut välja ettepanekud kaugmüügi piiramiseks, suitsetamiskeeluga alade laiendamiseks ka alternatiivsetele nikotiinitoodetele ning keskkonnakahjude vähendamiseks ühekordsete e-sigarettide keelustamiseks. Euroopa Liit võiks seada eesmärgiks tubaka- ja sõltuvusvaba põlvkonna kasvatamise, leidis Sikkut.

Meie tervishoiusüsteem ei suuda tuhandetele 13-aastastele nikotiinisõltlastele abi pakkuda.

Terviseminister Riina Sikkut

Terviseminister Riina Sikkuti sõnul ei ole tegelikult ühtegi argumenti alternatiivseid nikotiinitooteid turul hoida ja soodustada. „Meie tervishoiusüsteem ei suuda tuhandetele 13-aastastele nikotiinisõltlastele abi pakkuda,“ ütles Sikkut.

Tänasel avalikul arutelul tutvustasid eksperdid Riigikogu saadikutele uudsete tubakatoodete valdkonna murekohti. Riigikogu liikmed kujundasid oma hinnangu Sotsiaalministeeriumis ette valmistatud Eesti seisukohtadele tubaka- ja nikotiinitooteid käsitlevate Euroopa Liidu õigusaktide kohta.