Valmiera linnapea Jānis Baiksi sõnul on Valmiera kõige eestlaste sõbralikum linn ning nad teevad endast kõik oleneva, et põhjanaabrid end Valmieras koduselt tunneks. „Ka meie tunneme end Tartus koduselt ning on vahva koos tähistada Euroopa kultuuripealinna tiitliaastat. Oleme tänulikud, et saame kultuuripealinnas tutvustada Läti kultuuri, mida me kalliks peame – traditsioone, toitu ja sporti. Tere tulemast uudistama ja nautima Läti kultuuriprogrammi,“ rääkis linnapea.

Kultuuriprogrammis tutvustatakse Läti linnade tegevusi, toidukultuuri, käsitööd ja traditsioone. Valmiera infopunktis saab tutvuda piirkonna kultuuri-, turismi- ja spordipakkumitega. Avatud on Valmiermuiza pruulikoja telk, kus saab maitsta kohalikku limonaadi. Samuti saab rattaga rännata virtuaalses Valmieras, kus avaneb võimalus sõita olümpiavõitja Māris Štrombergi BMXi rattaraja „Valmiera“ tõusudes ja kurvides. Läti tuntud telekokk Mārtiņš Sirmais valmistab kohapeal maitsva meistriteose – jäätisorbeti, mida saab maitsta ka publik.

Tartu 2024 juhi Kuldar Leisi sõnul ootab Tartu külastajaid tervest Euroopast, kuid eriti Lätist, kust on kõige lühem tee kultuuripealinnani. „Sel aastal möödub sümboolselt kümme aastat ajast, mil Riia oli Euroopa kultuuripealinn. Seega on märgiline, et sel suvel tulevad lätlased Tartusse oma programmiga tähistama Riia 2014 kultuuripealinna juubelit,“ lisas Leis.

Cēsise infotelgis on võimalik kuulata põnevaid lugusid regioonist ning tutvuda 2025. aasta sündmustega, kui Cēsis on Euroopa kultuuripealinn. Lisaks toimuvad paberi valmistamise töötoad ning keeltrummide kontsert, pärast mida saavad huvilised ise trumme proovida. Veel saab maitsta „Labas saknes“ snäkke, kus kasutatakse toote valmistamiseks kogu köögiviljade mahl ja viljaliha.

Eile astus lavale ansambel „Carnival Youth“, kelle muusika on segu põnevatest meloodiatest, eredast energiast ja unenäolistest helidest. Bändi liikmed on Roberts Vanags, Aleksis Luriņš ja bändi Brainstorm laulja Renars Kaupersi pojad Edgars ja Emīls Kaupers. Ansambel on tänaseks välja andnud viis albumit, mis on kogunud tunnustust nii Lätis kui välismaal. Alates debüütalbumist „No Clouds Allowed“ (2014) on bänd tähelepanu tõmmanud oma mõjuvate kompositsioonide ja magnetiliste kontsertidega.

Täna kell 21.00 vallutab lava indierokk bänd „Sudden Lights“, keda iseloomustavad kaasakiskuvad, rütmikad kuid vahel ka melanhoolsed meloodiad ja rokile omased kitarrikäigud. Bändi kuuluvad Andrejs Reinis Zitmanis (vokaal), Kārlis Vārtiņš (bass), Kārlis Matīss Zitmanis (kitarr) ja Mārtis Matīss Zemītis (trummid). Bändi viimane album sai Läti muusikaauhindade jagamisel viis nominatsiooni, sh parima popalbumi, parima albumi kujunduse ja parima kontserdisalvestuse kategoorias. 2023. aastal esindas Sudden Lights Lätit Eurovisiooni lauluvõistlusel. Nende kontsert Autovabaduse puiestee laval on tasuta.

Kultuuripealinna programmis kohtab Lätit veel septembris Viljandis, kui valmib Ugala teatri ja Valmiera draamateatri ühislavastus „Cosmopolitan“.

Läti päevade raames avas Lux Express püsiliini Valmiera-Tartu-Valmiera, mis väljub Tartust kell 08.15 ja 11.00 ning Valmierast kell 14.35. Tartu 2024 Autovabaduse puiestee on avatud kuni 12. augustini.

Reede, 12. juuli

12.00–21.00 Valmiera turismiinfopunkt

12.00–21.00 Valmiermuiza pruulikoja limonaadid

12.00–19.00 Rūzele käsitöölaat

12.00–19.00 Vidzeme Rakenduskõrgkool: virtuaalreaalsuse kogemus

12.00–19.00 Discgolfi treening pargis

12.00–19.00 Cēsise turismiinfopunkt

12.00–19.00 Paberi valmistamise töötuba

18.00–19.00 Puhkpilliorkester CESIS

19.00–20.45 Big Band Tartu

21.00–22.00 Kontsert: Sudden Lights (LV)

Laupäev, 13. juuli

12:00–19.00 Cēsise turismiinfopunkt

12:00–19.00 Tervislike kommide töötuba