Itaalia karabinjeeride teatel tabati selle nädala algul Apuulia piirkonnas võrgustik, mis tegeles ekstra neitsioliiviõli võltsimisega. Kinni peeti seitse inimest, keda süüdistatakse vandenõus ning turustamiseks mõeldud toiduainete, avalike sõjaväevarude ja ekspordiks mõeldud toiduainete võltsimisest.

Ulatusliku haarangu käigus otsiti läbi 18 garaaži ja ladu, vahendas CNN. Osa konfiskeeritud õlist oli juba müügivalmis pakendatud. Võimud konfiskeerisid plastmahutites 71 tonni õlist ainet ja 623 liitrit klorofülli, ekstra neitsioliiviõli komponenti, mida lisatakse väiksema väärtusega õlile.

Veel leiti pakkimisseadmeid, etikette, mil oli peale märgitud ekstra neitsioliiviõli, äridokumente ja 1145 tolliaktsiisimärki, mille võltsimist uuritakse. Samuti konfiskeeriti kaubikud, laadimisseadmed ja arvuteid.

Ametivõimud konfiskeerisid ka 174 pudelit šampanjat, mille puhul kahtlustatakse samuti võltsingut.

Uurimine algas septembris, kui Itaalias ja Hispaanias peeti kinni 11 inimest.

Rahvusvahelise oliivinõukogu andmetel on võltsitud ekstra neitsioliiviõli juhtumid viimastel aastatel sagenenud. Põhjustena on nimetatud nii Vahemere dieedi populaarsuse kasvu kui ka kliimamuutuste mõju. Lõuna-Euroopat laastavad põuad on tootmist oluliselt vähendanud.

Jaanuaris viid läbi reidid 50 Rooma restoranis ja tuvastati, et neitsioliiviõli pähe kasutati seal seemneõli.