Trump esines Pennsylvania osariigis Butleris toimunud kampaaniaüritusel kohaliku aja järgi laupäeva õhtul. Vaid mõned minutid pärast tema lavale tulekut kõlasid lasud. Trump haaras oma kõrvast ja varjus seejärel poodiumi taha. USA salateenistuse agendid tormasid kiiresti lavale, moodustades Trumpi ümber inimkilbi, samal ajal kui paanikas rahvas üritas laskude eest varjuda.

Veidi hiljem, kui segadus hakkas vaibuma, viibutas Trump taeva poole rusikat enne, kui ta rahva aplausi saatel lavalt maha ja autosse toimetati. Üritusel osalejad evakueeriti ja politsei piiras sündmuspaiga lintidega.

Trumpi kõrv näis olevat verine, verepritsmeid oli näha ka tema näol.

Trumpi nägu näis väidetava tulistamise järel olevat verine.

Trumpi pressiesindaja Steven Cheung ütles avalduses, et endise presidendiga on kõik korras ja ta toimetati kohalikku meditsiiniasutusse. „Trump tänab õiguskaitseorganeid ja esmareageerijaid kiire tegutsemise eest selle õela teo ajal,“ märkis ta. USA salateenistuse pressiesindaja Anthony Guglielmi ütles avalduses, et Trumpi elu ei ole ohus.

Trumpi kampaaniaüritused on üldjuhul rangelt turvatud ja kõigil osalejatel tuleb läbida julgeolekukontroll. Üritusele pääseb läbi metallidetektorite ning inimeste kottidest otsitakse võimalikke relvi ja muid ohtlikke esemeid.

Allikad ütlesid ABC Newsile, et ründaja avas tule väljaspool turvatud ala ja tegi lava suunas üheksa lasku. Võimude teatel sai publikus kuulitabamuse vähemalt kolm inimest, kellest üks hukkus ja kaks said raskelt viga. Tulistaja tehti salateenistuse agentide poolt kahjutuks, mis tähendab, et ta lasti maha. Võimude kinnitusel ohtu kogukonnale enam ei ole.

Telekanali BBC korrespondent Gary O’Donoghue märkis, et pealtnägijate sõnul avati tuli lava kõrval asuva ühekorruselise hoone katuselt. „Üks pealtnägija rääkis mulle, et nägi meest püssiga katusele roomamas ja üritas sellest korrakaitsjatele märku anda. Õige pea järgnes kuulirahe,“ ütles O’Donoghue. „Teisedki pealtnägijad on kinnitanud, et lasud tulid just sealt.“

Trump ise märkis, et „kuul läbistas mu parema kõrva ülaosa“. „Ma sain otsekohe aru, et midagi oli valesti, kuna kuulsin vihisevat heli, laske ja tundsin seejärel, kuidas kuul mu nahast läbi tungis,“ märkis ta oma Truth Sociali kontol. „Verd oli palju, seega ma sain aru, mis toimus.“

Trump avaldas kaastunnet tulistamises hukkunu omastele. „Uskumatu, et selline tegu meie riigis aset leiab. Tulistaja kohta, kes on nüüdseks surnud, pole praegu midagi teada,“ märkis ta. „Jumal õnnistagu Ameerikat.“

Juhtunut uuritakse kui endise presidendi atentaati, ütlesid ametnikud ABC Newsile. Uurimist juhib USA salateenistus koostöös FBI ja teiste õiguskaitseorganitega.

USA president Joe Biden tegi hilisõhtul avalduse, milles märkis, et taoline vägivald tuleb kõigil hukka mõista. „Ameerikas pole sellisele vägivallale kohta. See on haige, see on haige,“ ütles Biden. Ta lisas, et plaanib „Donaldiga“ lähitundidel ka ise ühendust võtta.