Starmer ütles, et Euroopa tervikuna seisab silmitsi julgeolekukriiside ja sellega seotud migratsiooniprobleemidega ning et Suurbritannia peaks mängima kontinendi jõupingutustes keskset rolli.

„Venemaa barbaarne sõda jätkub meie kontinendil, samal ajal kui alatud smugeldajate rühmad ajavad äri elusate inimestega, mis sageli lõppeb tragöödiaga,“ ütles Starmer.

Peaminister soovib koostöö tugevdamiseks sõlmida EL-i ja Ühendkuningriigi vahel uue julgeolekupakti ning otsib tihedamat kaitsealast tööd liitlastega nagu Prantsusmaa ja Saksamaa.

Starmer kinnitas ka USA ja Ühendkuningriigi „erilist suhet“, viidates kahe riigi kultuurilistele ja ajaloolistele sidemetele. „Mul on väga hea meel, et saan tulla valitsusse nii varakult, et pühenduda uuesti NATO-le, pühenduda uuesti erisuhetele ja arutada neid asju teiega,“ ütles Starmer.

NATO tippkohtumisel lubas Starmer igal aasta toetada Ukrainat kolme miljardi naelaga vähemalt 2030. aastani ja vajadusel rohkem.

„NATO asutas põlvkond, kes võitis fašismi,“ ütles ta. „Nad ei mõistnud mitte ainult meie tugevuse väärtust, vaid ka meie väärtuste tugevust. Need väärtused on taas rünnaku all. Putin peab kuulma selget sõnumit – et toetame Ukrainat kõigega, millega vaja, nii kaua kui peab, meie ühiste väärtuste alalhoidmiseks ja meie ühise turvalisuse jaoks.“

Jaga
Kommentaarid