Riigikogus toimus hääletamine presidendi poolt tagasilükatud mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu muutmata kujul vastuvõtmise üle. Vastu oli 93 saadikut, erapooletuid ja poolthääli ei olnud. Seadus jäi muutmata kujul vastu võtmata.

Riigikogu istung algas automaksu seaduse arutlusega. Rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann kutsus üles automaksu seaduse eelnõud muutmata kujul mitte toetama. Akkermanni sõnul läheb tänu presidendi märkustele mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu paremaks ka sisuliselt, mitte ei lahendata ainult põhiseadusliku riive probleemi.

Riigikogu liige Mart Helme küsis Akkermannilt, kui kihnlaselt, et kui mootorsõidukimaks hakkab kehtima, siis kas see kehtib kõigile mootoritele ning kas Kihnu vahel hakkab siis olema nii, et „puhu tuul ja tõuka paati“, või hoopis laulu järgi „ma sõuan merel ja sõuan, üht saart mina otsin sääl“. Akkermann vastas, et mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu paate ei puuduta.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Anastassia Kovalenko-Kõlvart ütles, et nende hinnangul ei tohi mootorsõidukimaksu seaduse eelnõuga edasi minna. Ka EKRE esimees Martin Helme ütles, et nad on automaksu vastu ning kui saavad, siis tühistavad selle seaduse. Helme lisas, et automaksu nimetamine laiapindseks riigikaitsemaksuks ei ole õige.

Riigikogu võttis valitsuse algatatud ja presidendi poolt välja kuulutamata jäetud mootorsõidukimaksu seaduse (364 UA) vastu 12. juunil. President Alar Karis jättis seaduse 25. juunil välja kuulutamata, leides, et selle sätted rikuvad võrdse kohtlemise põhimõtet. Ta märkis, et kuigi seaduse järgi ei maksustata mootorsõidukimaksuga füüsilisele isikule kuuluvat mootorsõidukit, mis on spetsiaalselt ümber ehitatud või kohandatud puuetega inimeste transpordiks või puuetega inimestele kasutamiseks, ning samuti ei pea niisuguse sõiduki eest tasuma registreerimistasu, ei laiene kumbki vabastus inimesele, kelle liikumispuue on sellist laadi, et ta ei vaja sõiduki ümber ehitamist või kohandamist. President pidas vajalikuks seadust Riigikogus uuesti arutada ning viia see põhiseadusega kooskõlla.

Riigikogu täiskogus toimuval arutelul esinevad ettekandega põhiseaduskomisjoni ja rahanduskomisjoni esindaja, kellele iga saadik võib esitada ühe suulise küsimuse. Seejärel avatakse läbirääkimised, kus saavad sõna võtta Riigikogu liikmed ning komisjonide ja fraktsioonide esindajad, ning pärast läbirääkimiste lõppu pannakse hääletusele seaduse muutmata kujul uuesti vastuvõtmine. Kui Riigikogu ei võta seadust muutmata kujul uuesti vastu, määratakse seadusele muudatusettepanekute esitamise tähtaeg ning selle edasine menetlemine jätkub üldises korras.

Aseesimeeste kandidaadid on selgunud

Pärast seaduse uuesti arutamist valis Riigikogu erakorraliselt aseesimehed. Kaks aseesimeest valiti salajasel hääletusel samaaegselt.

EKRE on kinnitanud, et esitab aseesimehe kandidaadiks Arvo Alleri. Isamaa otsustas täna hommikul fraktsioonikoosolekul, et erakond esitab aseesimehe kandidaadiks Urmas Reinsalu.

Keskerakond toetab aseesimehe kandidaadi valimisel EKRE kandidaati.

Arvo Aller sai riigikogult 20 häält, Toomas Kivimägi kogus 58 häält, Urmas Reinsalu sai 17 häält. Üks hääletamissedel oli täitmata ja seetõttu kehtetu.