Isamaa fraktsiooni aseesimees Priit Sibul ütles, et Isamaa esitab Riigikogu aseesimehe kandidaadiks Urmas Reinsalu.

Pühapäeval ütles Helir-Valdor Seeder veel, et Isamaa langetab otsuse riigikogu aseesiehe kandidaadi osas esmaspäeva hommikul.

Urmas Reinsalu ise jäi juuli alguses Delfiga vesteldes kidakeelseks. „Kujundame seisukoha oma fraktsiooniga ja konsulteerime teiste poliitiliste jõududega ka,“ sõnas ta napilt.

Keskerakonna liige Aleksei Jevgrafov ütles, et Keskerakond toetab riigikogu aseesimehe valimisel EKRE kandidaati Arvo Allerit.

Jevgrafov lisas, et Isamaa kandidaati ei saa nad toetada seetõttu, et Isamaa on nende hinnangul viimasel ajal käitunud kui koalitsioonierakond. Ta märkis, et Keskerakond saab midagi EKRE-lt ka vastutasuks, kuid mis täpselt selgub peale valimisi.

Fraktsiooni esimees Lauri Laats kinnitas aga, et mingeid kasulikke kokkuleppeid EKRE-ga sõlmitud pole. Ka tema põhjendas otsust sellega, et Isamaa on viimasel ajal koalitsiooni poole hoidma hakanud ning EKRE ja Keskerakonna kahekesi opositsioonijõuks jätnud.

Riigikogu juhatus kutsus tänaseks kokku erakorralise istungi, kus valitakse uued aseesimehed ja arutatakse presidendi tagasi lükatud automaksu eelnõu.