Vastuoluline seadus nõuab, et kõik organisatsioonid, mis saavad rohkem kui 20% oma rahastusest välismaalt, peavad registreerima end välisagentideks. Rikkujatele on kehtestatud ranged avalikustamisnõuded ja trahvid, vahendab Reuters.

Kriitikute sõnul on tegemist karmi meetmega eriarvamuste summutamiseks. Samuti on märgitud, et seadus on inspireeritud sarnastest õigusaktidest Venemaal. Valitsuspartei Gruusia Unistus on öelnud, et seadus on vajalik riigi suveräänsuse kaitsmiseks.

President Zurabišvili on olnud üks seaduse suurimaid kriitikuid. Ta pani seadusele veto, kuid parlament tühistas selle ja võttis seaduse vastu. Samm tekitas Euroopa Liidus palju pahameelt, mille tagajärjel otsustati külmutada Gruusia liitumine blokiga.

Zurabišvili jagas Facebookis oma esindaja poolt tehtud kommentaare, mille kohaselt rikub seadus Gruusia põhiseaduse punkti, mis kohustab valitsust tegema kõik endast oleneva, et ühineda EL-i ja NATO-ga.

Viimastel nädalatel on Zurabišvili püüdnud koondada opositsiooniparteidest koosnevat koalitsiooni, mille eesmärk on 26. oktoobril toimuvatel valimistel hääletada Gruusia Unistus parlamendist välja.