„Lavastus puudutab kolme väga olulist teemat. Esiteks, kuidas AI ehk tehisintellekt meie elu ja käitumist mõjutab. Teiseks, kuidas tänu ekraanindusele on meie sotsiaalsus tunduvalt vähenenud, ning kolmandaks, kuidas mingisugune suurem progress on nende asjade tõttu pidurdunud,“ avas lavastuse idee tagamaid Teet Kask.

Ta rääkis, et lavastusmeeskonda kannustab, kuidas me oma ajuga hakkama saame, mis on aju tähendus meie kehas ning kuidas üldse aru saada, mis on illusioon või mis reaalsus. „Veel huvitab mind õppimise teema: Miks on vaja üldse midagi õppida, et paremini suhelda, miks on vaja õppida nii filigraanseid asju nagu on tempereeritud klaver või kasvõi ballett,“ ütles Kask.

Liberto kaasautor Tõnu Õnnepalu sõnul on püüdis ta inimaju lugu jutustada läbi oma isikliku kogemuse. „Ühel hetkel oma elus ma ei osanud enam seda kõike päris nii nagu olin varem osanud. See oli ühe trauma tagajärg, mis avaldus tükk aega hiljem. Kui sa korraga ei oska enam päris hästi kõndida, siis alles saad aru, kui keeruline ja imeline asi on kõndimine. Või üldse kõik see, mida me teeme ilma sellele üldse mõtlemata. Kui me ükskord täpselt teaksime, kuidas aju töötab, siis ehk teaksime, mis on inimene, aga kas me üldse saame selle teadmiseni jõuda või kavaldab aju meid alati üle, seda ma ei tea. Aga põnev on selle üle mõelda. Ja muidugi on nüüd varsti põnev näha, kuidas seda kõike saab jutustada muusika ja tantsu ja tulevärgi kaudu ja veel keset loodust,“ räägib Õnnepalu.

Laval on elektroonilise muusika legend Legowelt (NL) ja The Horn Collective, koosseisus Allan Järve (trompet), Jason Hunter (trompet), Allan Kaljaste (altsaksofon), Keio Vutt (tenorsaksofon), Ingvar Leerimaa (basstromboon) ja Enri Remmelgas (tuuba). Tantsijatena astuvad üles Carlos Campo Vecino (SP), Maria Solei Järvet, Anna Roberta (Eesti Rahvusballett), Aleksandra Kantola, Jevgeni Grib (Eesti Rahvusballett) ja Tähtvere Tantsukeskuse tantsijad.

Visuaalse vaatemängu eest vastutavad valguskunstnik Margus Vaigur, kujundaja-arhitekt Ülar Mark ning Soome videokunstnik ja animaator Juho Lähdesmäki. Kui Leigo on tuntud oma suurejooneliste vee- ja tulevaatemängude poolest, siis Tartu 2024 kultuuripealinna aastal on lavastus veelgi muljetavaldavam, kaasahaaravam ja võimsam.

Rohkem infot. Piletid on saadaval Piletilevis.

Timo Steiner, Teet Kase  Jaan Aru, Tõnu Õnnepalu ja Sander Mölder

Jaga
Kommentaarid