Enne põgenemist oli 52-aastane Ri Il-kyu nõunik Põhja-Korea saatkonnas Kuubal, ütles ta Lõuna-Korea ajalehele Chosun Ilbo. Ajalehe teatel oli Ri ülesanne saatkonnas takistada Lõuna-Koreal ja Kuubal luua diplomaatilisi sidemeid, vahendab Reuters.

„Ma ostsin lennupiletid ja helistasin oma naisele ja lapsele, et rääkida neile oma otsusest kuus tundi enne põgenemist,“ rääkis Ri. Ta märkis, et ei öelnud neile konkreetselt, et plaan oli minna Lõuna-Koreasse.

Ri rääkis ajalehele, et otsustas põgeneda, kuna hakkas kahtlema Kimi režiimis ja tundis, et tema tööd ei hinnatud. Lõpliku otsuse võttis ta vastu eelmisel aastal, kui lükati tagasi tema taotlus reisida Mehhikosse arstiabi saamiseks.

Põgenemiskatsetelt tabatud põhjakorealasi ähvardab karm karistus, sealhulgas ka surm, teatasid inimõigusorganisatsioonid ja edukalt Põhja-Koreast põgenenud isikud.

Viimane teadaolev kõrgetasemelise diplomaadi põgenemine Põhja-Korea režiimi alt toimus 2016. aastal. Tol ajal põgenes Lõuna-Koreasse endine Põhja-Korea asesuursaadik Suurbritannias Tae Yong-ho.

Pühapäeval lubas Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol Põhja-Korea ülejooksikutele paremat rahalist toetust ja maksusoodustusi neid palkavatele ettevõtetele.