Uue ministriportfelli lisamisest teatas eile õhtul Postimees. „Erakordselt vastutustundetu liigutus,“ iseloomustas plaani Parempoolsete juht Lavly Perling.

„See näitab, et valitsusliit ei ole suutnud mõista ohtu, mis Eestit ähvardab. Koalitsioon peaks näitama eeskuju, valitsus peaks tegudega tõestama, et neil on kärbetest rääkides tõsi taga,“ rõhutas ta. Selle asemel annab valitsusliit signaali, et jutt kärbetest käib niisama suusoojaks, sellest teeb omakorda sama järelduse kogu riigiaparaat, kokkuhoiu vajalikkuses hakkavad kahtlema ka kõik riigipalgalised töötajad. „Valitsus suudab juba enne ametisse astumist oma sõnadele risti vastupidiselt käituda,“ tõdes Perling.

Kõige absurdsem on uue ministrikoha lisamise põhjus: Postimehe teatel on valitsusaparaadi paisutamise taga puhtalt Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nõudmine võimu juurde saada. „Selline „sotsiaalse töökoha minister“ ei anna midagi juurde valitsemise kvaliteedile,“ nentis Perling.

Koalitsiooniläbirääkimistelt pole Perlingu sõnul seni kostunud mitte ühtegi majanduskeskkonda parandavat otsust. Kulude kokkuhoiuga alustamine plaanitakse jätta sügisesse, senimaani räägitakse aga riigipalgaliste töötajate palgatõusudest, loodetakse, et suvine majandusprognoos tuleb ootamatult hea ja laseb praeguse kuluralliga jätkata. „Helgele tulevikule lootmine ei ole mõtestatud riigivalitsemise viis,“ ütles Perling. „Parempoolsed nõuavad alustavalt valitsusliidult kohe tegusid – konkreetset kärpeplaani, indekseeritud kulude osakaalu vähendamist riigieelarves, kasvu soosiva majanduskeskkonna loomist.“