EL-i institutsioonid ja liikmed on Orbáni niinimetatud rahumissiooni laialt kritiseerinud. Vastuseks Orbáni visiitidele on Euroopa Komisjon ja osad liikmesriigid teatanud oma kavatsustest boikoteerida eesistujariigi korraldatavaid mitteametlikke ministrite kohtumisi. Samuti mõistis kohtumise hukka Euroopa Parlament.

Slovakkia valitsuse esindajad osalevad täielikult kõikidel asjakohastel eesistujariigi Ungari korraldatavatel kohtumistel, kinnitas Pellegrini pärast Budapestis toimunud kohtumist Ungari presidendi Tamás Sulyokiga.

Pellegrini ütles, et ta ei näe põhjust karistada EL-i liikmesriigi suveräänset seisukohta lihtsalt sellepärast, et keegi ei kiida seda heaks, vahendab Euractiv.

„Ma ei arva, et kedagi tuleks karistada selle eest, et nad üritavad dialoogi pidada ja Slovaki Vabariik ei kavatse seda teha,“ sõnas Pellegrini.

Lisaks Pellegrinile on EL-i kriitikale vastu Slovakkia peaminister Robert Fico, kes nimetas ideid Ungari karistamise kohta „hulluks“.

Fico teatas kolmapäeval, et ta andis välisministeeriumile ülesandeks tagada, et Slovakkia esindajad EL-i organites ei toetaks ettepanekuid karistada Ungarit seoses tema „rahupüüdlustega“.

Samuti ütles Fico oma esimesel avalikul esinemisel pärast mais toimunud mõrvakatset, et ta oleks olnud valmis Orbániga Kiievit ja Moskvat külastama, kui ta tervis oleks seda lubanud.