32-aastane Gershkovich anti eelmisel kuul Jekaterinburgi kohtu alla. Ta on esimene Venemaal spionaažis süüdistatuna arreteeritud USA ajakirjanik pärast külma sõda.

Spionaažijuhtumite käsitlemine võtab sageli aega kuid. Gershkovichi puudutava kohtuprotessi kiirus on tekitanud spekulatsioone, et varsti võib potentsiaalselt toimuda USA ja Venemaa vaheline vangide vahetus.

Reuters küsis eelmisel nädalal Kremli pressiesindajalt Dmitri Peskovilt võimaliku vangide vahetuse kohta, kuid ta keeldus kommentaaridest.

Tavaliselt lõpetab Venemaa kohtumenetlused välismaalaste vastu enne tehingute tegemist ja vahetamist välismaal viibivate venelaste vastu.

Vene prokurörid väitsid, et Gershkovich kogus USA Luure Keskagentuuri korraldusel salajast teavet Ukraina sõja jaoks tanke tootva ettevõtte kohta. Nii Gershkovich kui ka tema tööandja Wall Street Journal eitasid süüdistust.

Gershkovich vahistati Jekaterinburgi liharestoranis 2023. aasta märtsis FSB julgeolekuteenistuste poolt. Pärast seda on teda hoitud Moskvas Lefortovo vanglas.