„Partei keskkomitee peasekretär Nguyen Phu Trong suri 19. juulil 2024 kell 13.38 sõjaväe keskhaiglas 108 vanaduse ja raske haiguse tõttu,“ teatas partei ametlik ajaleht Nhan Dan. Nad lisasid, et poliitikule korraldatakse riiklikud matused.

Mõni päev tagasi teatas valitsus Trongi tagasiastumisest, et keskenduda määratlemata terviseseisundi aktiivsele ravile. Poliitiku ülesanded võttis üle president To Lam.

Trongi nähti viimati juuni lõpus, kui ta tervitas riigivisiidil Venemaa presidenti Vladimir Putinit. Pärast seda ei õnnestunud tal osaleda mitmel üritusel. Viimastel aastatel oli mitmeid juhtumeid, kus ta kadus pikaks ajaks avalikkuse eest. 2019. aastal teatati, et tal oli insult.

Trong valiti 2011. aastal partei juhiks ja sellest ajast saati domineeris ta Vietnami poliitikat. Oma ametiajal töötas ta kommunistliku partei võimu kindlustamise nimel Vietnami üheparteilises poliitilises süsteemis.

Trong käivitas Vietnamis korruptsiooni väljajuurimise kampaania ja alates 2016. aastast on tuhandeid parteiametnikke distsiplineeritud. Vaatamata kampaaniale on vähe märke, et probleem on õnnestunud kõrvaldada.

Korruptsiooni ja sisetülide tõttu on parteisse jäänud vähe tippametnikke, kes võiksid olla Trongi võimalikud mantlipärijad. Hetkel vastavad ametikoha pärimise tingimustele kaks poliitikut: president Lam ja peaminister Pham Minh Chinh.