Rahvusvahelise Kohtu (ICJ) nõuandev arvamus ei ole siduv, kuid sellel on kaal rahvusvahelise õiguse seisukohast ja see võib nõrgendada toetust Iisraelile.

„Iisraeli asundused Jordani Läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas ning nendega seotud režiim, on loodud ja säilitatud rahvusvahelist õigust rikkudes,“ luges president Nawaf Salam 15-liikmelise kohtunike kolleegiumi järeldusi.

Kohus ütles, et Iisraeli kohustused hõlmavad kahju hüvitamist ja „kõikide asunike evakueerimist olemasolevatest asundustest“.

Iisraeli välisministeerium lükkas arvamuse tagasi kui „põhimõtteliselt vale“ ja ühekülgse. Nad kordasid oma seisukohta, et poliitilise lahenduseni piirkonnas saab jõuda ainult läbirääkimiste teel.

„Juudi rahvas ei saa olla okupant omal maal,“ ütles Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu büroo avalduses.

Kohtu arvamuses leiti ka, et ÜRO Julgeolekunõukogul, Peaassambleel ja kõikidel riikidel on kohustus mitte tunnustada okupatsiooni seaduslikuna ega toetada Iisraeli kohaloleku säilitamiseks okupeeritud aladel.

Palestiina välisministeerium nimetas arvamust ajalooliseks ja kutsus riike üles sellest kinni pidama.

„Ei abi. Ei toetust. Ei kaasosalust. Ei raha, ei relvi, ei kaubandust. Ei mingit tegevust Iisraeli ebaseadusliku okupatsiooni toetamiseks,“ ütles Palestiina välisminister Riyad al-Maliki Haagi kohtumaja ees.

Juhtum on seotud 2022. aastal ÜRO Peaassamblee poolt esitatud juriidilise arvamuse taotlusega ja pärineb ajast enne eelmisel aastal alanud Iisraeli-Hamasi sõda.