Pühapäeval protestisid Mallorca elanikud massiturismi vastu. Demonstrandid kandsid lennukite ja kruiisilaevade mudeleid koos postritega, mille peal seisisid loosungid nagu „Ei massiturismile“ ja „Peatage eralennukid“.

Turismivastased aktivistid on korraldanud tänavu meeleavaldusi ka Barcelonas, Málagas ja Kanaari saartel. Meeleavaldajate sõnul põhjustavad turistid kinnisvarahindade tõusu, mille tõttu kohalikud elanikud ei saa endale linnades elamist lubada. Mallorca politsei hinnangul võttis pühapäeval meeleavaldustest osa 50 000 inimest.

Meeleavaldusi suunab ühendus „Menys turisme, mes vida“ (Vähem turismi, rohkem elu). „Pühapäevase meeleavalduse eesmärk on kurssi muuta,“ ütles pressiteates ühenduse pressiesindaja Pere Joan Femenia, kelle sõnul lõi turism kahel järjestikusel aastal rekordi. „Elanikud on öelnud, et tahavad sellele kasvule lõpu teha. Me tahame peatada massiturismi ja keelata ära välismaalastel majade ostmise, milles elatakse ainult mõned kuud aastas või mis seisavad tühjana.“

45% Baleaari saarte SKT-st toodavad puhkajad. Femenia aga vaidles vastu väidetele, et saare elanikud elatuvad turismist. „Ma vaidleksin vastu, sest seda raha pole kaua jagatud,“ kirjutas Joan. „See koguneb suurtesse pealinnadesse. Meil elab 21% elanikkonnast vaesusriskis.“

Eelmisel aastal olid Baleaari saared pärast Ibizat Hispaania kõige populaarsem turismisihtpunkt, mida külastas 14,4 miljonit turisti. Poole aasta jooksul on Hispaaniat külastanud 16,1 miljonit inimest, mis on 18-protsendiline tõus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.