Riigiduuma poolt heaks kiidetud meede lisab kehtivale seadusele kriteeriumi, et organisatsiooni võib soovimatuks tunnistada, kui selle asutavad või selles organisatsioonis osalevad välisriigi valitsusasutused.

Algne seadus võeti vastu 2015. aastal. Selle kasutamine kiirenes järsult pärast 2022. aastal alanud Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse, et summutada riigis kriitika sõjaväe ja valitsuse vastu.

Praeguseks on soovimatute organisatsioonide nimekirjas rohkem kui 175 organisatsiooni, sealhulgas ingliskeelne väljaanne The Moscow Times, Carnegie rahvusvahelise rahu sihtkapital ja rahvusvaheline keskkonnakaitseorganisatsioon Greenpeace International.

Soovimatuks kuulutamise kriteeriumid on laialdased. Peamiselt sihitakse seadusega organisatsioone, mida peetakse riigile ohtlikuks.

Venemaal on veel eraldi seadus, mille kohaselt võib välismaistest allikatest raha saavaid organisatsioone nimetada välisagentideks. Organisatsioonid peavad selle staatuse avaldama oma materjalides. Sarnane seadus võeti sel aastal vastu ka Gruusias.