Gruusia julgeolekuteenistus teatas Facebooki postitatud avalduses, et on algatanud uurimise „terrorirünnaku ettevalmistamise ja riigi valitsuse kukutamise salanõu kohta“, vahendab Politico.

Teenistuse väitel olid plaani välja töötanud endised valitsusametnikud, viidates tõenäoliselt Gruusia eelmises valitsuses töötanud isikutele.

Agentuuri teatel oli üheks sihtmärgiks ettevõtjast miljardär Bidzina Ivanišvili, valitseva partei Gruusia Unistus asutaja ja endine peaminister.

Kohaliku meedia teatel peeti uurimise raames ülekuulamiseks kinni mitu grusiini, kes olid sõitnud Ukrainasse, et riiki Venemaa sissetungi eest kaitsta. Valitsusmeelsed väljaanded teatasid samal ajal, et kohtuasi on pooleli, kuid nad pole esitanud tõendeid oma väidete kohta.

Gruusia praegust valitsust on süüdistatud inimõiguste ja poliitiliste vabaduste tagandamises. Valitsus kiitis sel aastal heaks uue Venemaa õigusaktist inspireeritud seaduse, mis tembeldab valitsusvälised organisatsioonid välisagentideks.

Seadus on tekitanud palju pahameelt nii Gruusias kui ka Euroopas, misjärel otsustas Euroopa Liit külmutada Gruusia kandidaatriigi staatuse.

Oktoobris toimuvad Gruusias üleriigilised parlamendivalimised. Ivanišvili on lubanud opositsiooni pärast hääletust karistada. Tema kampaania on üles ehitatud lääne- ja LGBT-vastase retoorika ümber.