Saksamaa roheliste seadusandja Daniel Freund ütles, et ta suutis napilt ära hoida tema vastu sihitud küberrünnaku, vahendab Politico.

Freundi sõnul sai ta 27. mail e-kirja väidetavalt Kiievi rahvusvahelise ülikooli naisüliõpilaselt, kes osales seminaril, mille teemaks oli Ukraina võimalus ühineda Euroopa Liiduga. Ta kutsus Freundit kirjutama lühisõnumit, et seda hiljem õpilastega jagada, ja lisas sinna juurde lingi. Sellel klõpsamine oleks aga paigaldanud tema seadmesse nuhkvara.

„Ma oleksin olnud täieliku jälgimise all,“ ütles Freund. Ta märkis, et käib pea kõikjal telefoniga, mis oleks tähendanud, et võimalikud kurjategijad oleksid saanud jälgida ja kuulata kõiki Freundi tegevusi.

Freund juhtis ebaõnnestunud jõupingutusi peatada juulis alanud kuus kuud kestev Ungari eesistumine Euroopa Liidu Nõukogus. Pärast peaminister Viktor Orbáni visiite Kiievisse, Venemaale ja Hiinasse, boikoteerivad mõned EL-i volinikud ja valitsuse ministrid Ungari korraldatavaid mitteametlikke ministrite kohtumisi.

„Ma ei ütle, et see oli Ungari, kuid võimaluste hulgast tundub see kõige tõenäolisem,“ sõnas poliitik.

Sellest olenemata hoiatas Euroopa Parlament Freundi, et link sisaldas tõenäoliselt Iisraeli ettevõtte Candiru loodud nuhkvara. USA valitsus kandis Candiru 2021. aastal inimõiguste rikkumiste tõttu musta nimekirja.

Lisaks Freundile on viimastel kuudel ka teised Euroopa Parlamendi liikmed olnud küberrünnakute sihtmärgiks. Nimelt leiti nuhkvara Europarlamendi saadikute Nathalie Loiseau ja Elena Jončeva seadmetest.