Lavastuse autorid on Tanel Jonas ja Laura Võigemast. Lavale tulevad Märt Avandi, Ott Sepp, Heidy Tamme, Ollie, Peeter Volkonski, Sissi jt.

Kontsertetenduse üks looja on Tanel Jonas, Tartu juurtega näitleja, tunnustatud lavastaja ja tulevane Vanemuise teatri draamajuht. Jonast, kes ka ise loovisiksusena on pidevalt valikute ees, sütitas kultuuripealinna suvepeo kontsertlavastuse loomisel just „risttee“ motiiv.

„Kui mõelda Tartu ja Eesti ajaloole, tundub mulle lausa ilmvõimatu, et väike Eesti ja Tartu on traditsioonide, kultuuride ja keeruliste ajaloosündmuste ristteel ellu jäänud,“ innustus Jonas Tartu 2024 ellujäämise kunstide ristteele toomise mõttest. „Samas on risttee läbi aegade olnud tähendusrikas ja väega koht. Oleme siin ajaloo-, traditsioonide ja kultuuride ristumispaigas ellu jäänud, arenenud, võimestunud ning kasvanud jõulise visiooniga kultuurimõtte kandjaks,“ täiendas ta kontsertlavastuse juhtideed lahti harutades.

Sestap asutigi dramaturg Laura Võigemasti ja muusikajuhi Siim Aimlaga loomingulisele teele, et jõuda lavastusega sõna otseses ja kaudses mõttes välja ristteele. Nüüd on pea aastapikkune loometee lõpule jõudnud ning kultuuripealinna kontsertlavastus „Ellujäämise kunstid ristteel“ ootab kõiki laupäeval, 3. augustil Tartu 2024 Autovabaduse puiesteel.

„Tegemist on meeleoluka kontsertlavastusega, kus muusikal ja liikumisel on kandev roll,“ rõhutas Jonas. Ta lisas, et kindlasti saab etendusel ka kaasa laulda. Kõlavad mitmed tuntud lood Eesti muusika kullafondist, nagu „Kaua sa kannatad“, „Ära möödu must lähedalt“, „Segased lood“ ja paljud teised, mis on muusikalise juhi Siim Aimla käe all saanud täiesti uue arranžeeringu.

Tõepoolest, Tartu 2024 kontsertetendus on laulude ja staaride paraad: laval astuvad üles tuntud eesti muusikud nagu Heidy Tamme, Ollie, Nele-Liis Vaiksoo, Peeter Volkonski, Liisi Koikson, Sissi jt. Võib öelda, et ka muusikud on omamoodi ristteel, sest laval saavad kokku artistid, kes pole varem koos laulnud.

Samas põtkuvad teeristil ka igiammused lavapartnerid, nii huumorit kui ka laulmist hästi tolereerivad näitlejad Märt Avandi ja Ott Sepp. Milline kohtumine neil „Ellujäämise kunstide ristteel“ toimub, on aga saladus, mida lavastaja avaldama ei soostu ning palub huvilistel selleks isiklikult kohale tulla.

„Oma olemuselt on kontsertlavastus helge ja põnev suurproduktsioon, kus on kõigile midagi,“ sõnas lavastaja Tanel Jonas.

Lavastus viibki publiku maagilise väega ristteele, kus leiavad aset tähendusrikkad kokkusaamised ja arengud. Etendus algab ei vähema ega rohkema kui maailma loomisega, kui liituvad tuli ja vesi ning kulgeb edasi samavõrd kõnekate kohtumiste rütmis. Muu hulgas avastavad igikestva filosoofilise puutepunkti muna ja kana, vahetatakse verd ja lubadusi, põrkuvad egod ning lõimuvad kogukonnad. Kuid maailmajaloo ja -müütide suures katlas pulbitseb ka kultuuride ja narratiivide ristteel oleva Tartu lugu.

„Räägime sellest, kuidas me vaatamata keerulisele ajaloole oleme jõudnud sellisesse kohta, et me 3. augusti õhtul saame kõik koos olla, kuidas Tartu on siin ristteel ellu jäänud ja kasvanud nii elujõuliseks, et täna on Tartu ka Euroopa kultuuripealinn,“ toonitas Jonas.

„Oma olemuselt on kontsertlavastus helge ja põnev suurproduktsioon, kus on kõigile midagi,“ avas Jonas sündmuse hinge ja visandas mastaapi. Suuremahulise produktsiooni hõngu aimdub juba ainuüksi asjaolust, et laval ristuvad ja annavad etendusele oma tujuküllase kammertooni nii live bänd, Tartu Akadeemiline Meeskoor kui ka neli tantsurühma: Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm ning Tähtvere tantsukeskuse tantsijad.

Teisalt loovad lavastusse sügavust dramaturg Laura Võigemasti originaalvärsid, mis ühes haaravate ekraanivisuaalidega põimivad muusikalised etteasted sidusaks jutustuseks. „Sellise suure produktsiooni loomisel peab olema hea meeskond,“ mõtiskles Jonas selle üle, mis lavastamise juures kõige enam silma särama paneb. „Teatritöö juures olen alati kõige enam hinnanud just ennekõike inimesi, kellega mul on au ja õnn olnud elu jooksul kokku puutuda ja koos luua.“

Kontsertlavastusele annab terava kõlaga lõpunoodi Lõuna-Eesti metsikuim metal-punkbänd Winny Puhh. See maailma veidramaks ansambliks tituleeritud koosseis on ellujäämiskunstide musternäide, sest tähistab sel aastal juba 30. sünnipäeva ning positsioneerub kahtlemata oma loominguga ristteel.

KONTSERTLAVASTUS

Kontsertlavastuse „Ellujäämise kunstid ristteel“ loovmeeskond

Autorid: Laura Võigemast ja Tanel Jonas

Lavastaja: Tanel Jonas

Dramaturg: Laura Võigemast

Muusikajuht: Siim Aimla

Liikumisjuht: Rauno Zubko

Video: Andre Kais ja Eva-Lotta Meinart

Valgus: Andre Petraudze

Bänd: Ahto Abner, Marvin Mitt, Indrek Mällo, Kirke Karja, Rahel Talts

Stilist: Piret Sootla

Koreograafid: Kadi Krikmann, Keitrin Lepaste, Leaanika Parra, Elina Gorelašvili, Maarja Pruuli

Etenduse juht: Aili Nohrin

Grimmikunstnik: Viktoria Rüster

Laval: Heidy Tamme, Peeter Volkonski, Nele-Liis Vaiksoo, Liisi Koikson, Priit Volmer, Märt Avandi, Ott Sepp, Rosanna Säälik, Ollie, Sissi, Tartu Akadeemiline Meeskoor, Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm, Tähtvere tantsukeskus

Toimub 3. augustil kell 22 Tartus Autovabaduse puiesteel

Tartu 2024 kontsertlavastus „Ellujäämine kunstid ristteel“ algab laupäeval, 3. augustil kell 22.00 Tartus Autovabaduse puiesteele selleks õhtuks püstitatud suurel laval. Otse-ülekande teeb Eesti Televisioon. Kohapealt vahendab suvepeo kontsertlavastust Delfi.