Kolmapäeval USA kongressile peetud kõnes viitas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Gaza vaherahukõneluste edenemisele, öeldes, et riik teeb intensiivseid jõupingutusi Hamasi käes olevate pantvangide vabastamiseks.

Reutersi allikate teatel nõuab Iisrael siiski kokkuleppe mustandisse uusi muudatusi, mis pidurdab kõnelusi. Lääne, Palestiina ja Egiptuse allikad ütlesid, et Iisrael tahab enne vaherahuga leppimist kontrollimehhanismi, mis tagaks, et Gaza põhjaosasse naasvate tsiviilisikute seas ei oleks Hamasi võitlejaid. Hamas lükkas nõudmise tagasi. Lisaks soovib Iisrael säilitada pärast vaherahu kontrolli Gaza ja Egiptuse eraldusjoone üle, sealhulgas Rafahi piiripunktis.

Valge Maja pressiesindaja John Kirby ütles neljapäeval, et vaherahukokkulepe on lähemal kui kunagi varem. USA asepresident ja presidendikandidaat Kamala Harris ütles pärast neljapäeval toimunud kohtumist Netanyahuga, et väljendas muret Gaza ränga humanitaarolukorra pärast. „Nagu peaminister Benjamin Netanyahule just ütlesin, aeg on see kokkulepe ära teha,“ lisas Harris. Tema büroo pressiteate järgi võttis Harris jutuks ka juudi asunikest äärmuslaste korraldatud rünnakud ning asunduste laiendamise teema.

Iisraeli valitsusallikas ütles Jerusalem Postile, et Harrise kriitika võib rahukõnelusi kahjustada. „Mida enam meie vaenlased näevad, et Iisrael ja USA on ühtsel positsioonil, seda suurem on võimalus, et pantvangid vabastatakse,“ ütles allikas.

Reedel pommitasid Iisraeli õhujõud Gaza sektorit, sealhulgas Gaza ja Khan Younise linnu. Kohalike allikate teatel on viimase 24 tunni jooksul hukkunud kümneid inimesi.