„10. juulil sain sotsiaalmeedia kaudu edastatud info, et Narvas plaanib meesterahvas viia Eesti lapsi Venemaa režiimiga seotud organisatsioonide korraldatud propagandalaagrisse, mis toimub okupeeritud ja aktiivsesse sõjategevusse haaratud Krimmis,“ kirjutas Läänemets sotsiaalmeedia postituses.

Läänemetsa sõnul edastas ta info politseile ja kaitsepolitseiametile (kapo) ning seejärel algatati menetlus. PPA töötajad piiril said ülesande pöörata erilist tähelepanu alaealiste liikumisele.

„Antud juhul ei ole tegu kriminaalmenetlusega, sest Venemaale või Ukrainasse sõit pole keelatud. Küll aga on sõjakoldesse reisimine väga ohtlik, sest ohtu sattudes ei ole võimalik Eesti riigil seal abi osutada,“ sõnas kapo pressiesindaja Marta Tuul.

Venemaa on Tuule sõnul selliseid üritusi korraldanud ka varem. „Nende peamine eesmärk on noored oma mõjusfääri haarata nende hilisemaks ärakasutamiseks. Seega lisaks sõjaohule on seal ka oht saada vaenuliku välisriigi poolt manipuleeritud. Õnneks saame öelda, et Eestist on sellistel üritustel osalenud vaid üksikud noored,“ lausus ta.

Laagrisse meelitas endine sots

„Hiljem saadeti siseministeeriumile ka kirjalik teavitus ühe konkreetse isiku võimaliku seotuse ja tegevuse osas antud projektiga. Minu suureks meelehärmiks oli tegu ka, tänaseks juba endise, mitteaktiivse Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmega. Kõigi asjaolude täpsem väljaselgitamine toimub,“ märkis Läänemets.

Läänemets lisas, et laste saatmine Krimmi ja selleks loa andmine lapsevanemate poolt on lapse elu ohtu seadmine.

„Krimm on aktiivne sõjategevuse ala. Arvestades kuidas Venemaa Ukrainat ründab, ei ole lahingtegevuse piirkonnas, milleks on ka Krimm, keegi kaitstud. Raskendav asjaolu on, et tegemist on propagandalaagriga, kus teadlikult levitatakse demokraatliku maailma vastaseid ja Venemaa vääraid arusaamu. See pole koht, kus Eestisse suhtutakse sõbralikult. Lapsevanem, olenemata kodakondsusest, kes on valinud elukohaks Eesti Vabariigi, peab seda mõistma ja tõsiselt võtma,“ ütles ta.

Läänemets lisas, et selliste laagrite korraldamises osalemine, sealhulgas laste viimine sinna, on sisuliselt Eesti-vastasele mõjutustegevusele kaasa aitamine, mida pole võimalik tolereerida. „Olen tänulik kõigi vihjete eest mis sellel teemal on tehtud ning kui kellelgi on veel infot, palun see edastada,“ märkis ta.