Sel nädalal ei ole me maksutõusude teemal liiga palju targemaks saanud. Ega ka kärbete teemal. Kuigi valitsus nimetab siin-seal üksikuid kuluridu, mida võiks kokku tõmmata, ei kuule siiski vastust küsimusele „kuidas me eelarveaugu lapime?“, leiab Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant.

Riikoja märgib, et kärpekohtadena on välja toodud taas pere- ja lastetoetused ning vanemapuhkus. Nii nagu talitas eelminegi valitsus. „Kallis Reformierakond, mis kohaga te mõtlete? Meil on madalaim sündimus viimase 30 aasta jooksul. Kui jälle on peretoetused koht, kust kärpida, siis kust peaks tulema lapsed, meie tulevased maksumaksjad?“

„Kas panite tähele, lapsed sünnivad rahast!“ aasib Jaagant vastu.

Riikoja ja Jaagant ennustavad, et käibemaksu tõusu mõjul näeme peagi taas hindade tõusu.

Õiget majanduse mootorit uus valitsus meile siiski veel tutvustanud pole ja kärbetest-maksutõusudest majanduskasvuks ei piisa, hurjutab Riikoja. Ta ootaks suuremamahulisi investeeringuid, mille käima lükkamiseks ei peaks pelgama ka lisalaenu võtta.

„Lolli järjekindlusega on Eesti valitsus keeldunud mõtlemast sellele, kuidas majandust edendada. Riigi võlakoormust on suurendatud, aga pikas perspektiivis tolku pole sellest olnud,“ sõnab Riikoja.

Jaagant viitab aga, et nii Riikoja või ka teiste pakutud lahenduse mõju näeme alles mõne aasta pärast ja kohest abi neist ei oleks.

Aasta-kaks rasket aega seisab riigil nagunii ees.

Seekord päevakorras:

  • maksud ja nende muudatused;

  • Vladimir Svet;

  • automaks läheb Riigikogus uuele katsele;

  • kas Pevkur on siis minister või ei ole?

  • Törts olümpiajuttu.

  • Eluloterii


Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!