Iisraeli Gazas peetava sõja terav kritiseerija Erdoğan hakkas sel teemal rääkima, pidades kõnet Türgi kaitsetööstuse ülistuseks, vahendab Reuters.

„Me peame olema väga tugevad, et Iisrael ei saaks teha Palestiinale neid naeruväärseid asju. Nagu me sisenesime Karabahhi, nagu me sisenesime Liibüasse, võime me teha samasugust asja neile,“ lausus Erdoğan valitseva erakonna AKP kogunemisel oma kodulinnas Rizes televisioonis üle kantud kõnes. „Ei ole põhjust, miks me ei saaks seda teha. /.../ Me peame olema tugevad, et saaksime neid samme astuda.“

Erdoğan näis viitavat Türgi varasemale tegevusele. 2020. aastal saatis Türgi sõjaväelasi Liibüasse, et toetada ÜRO tunnustatavat rahvusliku kokkuleppe valitsust. Türgi toetab Tripolis resideeruvat Liibüa peaministrit Abdulhamid al-Dbeibah’t .

Türgi on eitanud otsest rolli Aserbaidžaani sõjalistes operatsioonides Mägi-Karabahhis, aga teatas eelmisel aastal, et kasutab kõiki vahendeid, sealhulgas sõjalist väljaõpet ja moderniseerimist oma lähedase liitlase Aserbaidžaani aitamiseks.

Iisraeli välisminister Israel Katz vastas Erdoğanile eile X-is, vahendab Jerusalem Post.

„Erdoğan läheb Saddam Husseini teed ja ähvardab Iisraeli rünnata. Ta peab meeles pidama, mis seal juhtus ja kuidas see lõppes,“ kirjutas Katz.

Iisraeli diasporaaminister Amichai Chikli kirjutas X-is türgi keeles, et Erdoğan on kloun ja Türgi rahvas teab seda.