Kert Kingo tõi täna riigikogus automaksu arutelul näite ühest Tartu vallas Laeva külas elavast perest, kus pereisa peab oma last autoga Lähte alevikku kooli viima. Kingo sõnul on Laeva kool kolmeklassiline ning muud võimalust lapsel haridust omandada ei pidavat olema. Kingo väide ei vasta aga tõele.

Laeva kooli direktor Tiina Luige ütles, et Laeva kool on üheksaklassiline kool. „Meil on praegu põhikool, meil ei ole küll palju õpilasi, viiekümne ringis ja lasteaias on umbes kolmekümne ringis lapsi,“ ütles Luige. Direktor lisas, et ei ole ka arutatud, et Laeva kooli võiks kolmeklassiliseks teha. „Mingit sellist juttu, et praegu hakatakse reformima, ja veel kolme klassini, minuni ei ole jõudnud,“ sõnas Luige.

Kingo väitis Riigikogus, et tunneb üht pere, kus lapse haridus sõltub pere võimalusest last autoga kooli viia. „Mina tunnen ühte peret, kus pereisa, kes elab oma perega Laevas, peab oma tütart viima Lähtele kooli, sest Laevas ei ole enam rohkem kui kolm klassi kooli, ja ta viib oma tütre pühapäeva õhtul autoga Lähtele ja tuleb reedel talle vastu. See laps elab õpilaskodus nagu Nõukogude Liidu ajal, elab internaadis. Ja nüüd siis teie tahate seda pereisa, tema autot, millega temal on võimalus oma last viia kooli, maksustada, sest koolibussi ei käi sellel trajektooril. Te võtate karistate inimest selle eest, et ta võimaldab oma lapsel kooliskäimise. Minu küsimus on: mida alternatiivset on valitsus konkreetselt siis nüüd välja mõelnud sellistele inimestele? Ärge rääkige omavalitsusest. Kui valitsus kehtestab maksud, mida alternatiivset liikumisvahendit teie sellele perele olete siis nüüd välja võimaldanud või võimaldanud?“ rääkis Kingo riigkogu istungil kell 11:29.

Kuus minutit hiljem saab Kingo uuesti sõna ning küsib sama teema kohta uuesti. „Ma tulen oma eelmises küsimuses sisaldunud situatsiooni juurde tagasi. Te rääkisite ilusti, et tuleb sõlmida omavalitsusega kokkuleppeid ja lahendusi leida. Muuseas, selle omavalitsuse juht on sotsiaaldemokraatide liige ehk valitsuserakonna liige. Ilmselgelt ei ole ju neid kokkuleppeid hetkel olemas, sest muud varianti ei ole sellel pereisal, kui ta peab autoga oma tütart viima sinna internaati, ehk siis tänase päeva mõistes õpilaskodusse, mis on paarkümmend ja rohkem kilomeetrit eemal. Küsimus on nüüd selles, et teie karistate seda perekonda selle eest, et nendel on ainuke võimalus oma last kooli viia haridusteed jätkama oma auto, sest teistmoodi pole võimalik liikuda. Mina nüüd soovin teada, kas teie leiate, et tänapäeva ühiskonnas on normaalne, et üks teismeline peab elama nii-öelda Nõukogude-aegses internaadis, sarnaselt Nõukogude korrale kodust eemal käima, internaadis elama, sest me oleme sellisel tasemel, et ei ole võimalik enam koolis käia,“ küsis Kingo.

Kahe asula vahe on umbes 25 kilomeetrit.