Esmaspäeval ütles Erdoğan valitseva erakonna AKP kogunemisel, et Türgi „peab olema väga tugev, et Iisrael ei saaks teha Palestiinale neid naeruväärseid asju“.

„Nagu me sisenesime Karabahhi, nagu me sisenesime Liibüasse, võime me teha samasugust asja neile,“ ütles Erdoğan, viidates Türgi varasematele sõjalistele sekkumistele.

Tema sõnavõtt sai Iisraelilt raevuks vastuse ja aitas kaasa hirmule laiema piirkondliku konflikti ees, vahendab Politico.

Meedia teatel ütles Iisraeli välisministeerium: „Arvestades Türgi presidendi Erdoğani ähvardusi Iisraelile kallale tungida ja tema ohtlikku retoorikat, andis välisminister Israel Katz diplomaatidele korralduse kiiresti suhelda kõigi NATO liikmetega, nõudes Türgi hukkamõistmist ja nende väljasaatmist piirkondlikust alliansist.“

Samuti nimetas Hollandi paremäärmuslaste liider Geert Wilders Erdoğani sotsiaalmeediapostituses „täiesti hulluks“. Wilders, kes on teinud ettepaneku Türgi alliansist välja visata, kordas oma seisukohta.

Türgi liitus NATO-ga 1952. aastal ja riigil on alliansi suuruselt teine armee. NATO-l ei ole konkreetset mehhanismi riigi liikmelisuse peatamiseks või alliansist väljaheitmiseks, kuid liikmed võivad vabatahtlikult välja astuda.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg lükkas 2021. aastal tagasi võimaluse luua väljaheitmismehhanism ja ütles, et seda „ei juhtuks kunagi“.