Hamas teatas oma avalduses, et Haniyeh tapeti tema Teherani residentsis Iisraeli korraldatud rünnaku käigus. Teates seisab, et Haniyeh „tapeti reeturlikus sionistlikus rünnakus“.

Iraani riigimeedia teatel leidis Haniyeh’ mõrv aset kella 2 ajal öösel, kui ta viibis sõjaveteranide elukohas. Nour News teatas, et hoonet tabas „lendkeha“ ja käimas on edasine juurdlus üksikasjade kindlaks tegemiseks.

Iraani revolutsiooniline kaardivägi teatas, et alustab Hamasi poliitilise juhi mõrva uurimist.

„Kaastundega Palestiina kangelaslikule rahvale ja islamirahvale ja vastupanurinde võitlejatele ja kogu Iraani üllale rahvale, täna hommikul rünnati Teheranis Hamasi islamivastupanu poliitilise büroo juhi, hr dr Ismail Haniyeh’ elukohta ja selle intsidendi järel said tema ja üks tema ihukaitsja märtriteks. Selle intsidendi põhjust ja ulatust uuritakse ja tulemustest teatatakse hiljem,“ teatas Iraani revolutsiooniline kaardivägi.

Iraani värske president Masoud Pezeshkian teatas täna, et tema riik kaitseb oma territoriaalset terviklikkust, väärikust, au ja uhkust ning paneb terroristlikud okupandid oma argpükslikku tegu kahetsema.

„See vend Haniyeh’ mõrv Iisraeli okupantide poolt on ränk eskalatsioon, mille eesmärk on murda Hamasi tahe ja meie rahva tahe ning saavutada võltseesmärgid. Me kinnitame, et see eskalatsioon ei suuda oma eesmärke täita. Hamas on mõiste ja institutsioonid, mitte isikud. Hamas jätkab sellel teel, vaatamata ohverdustele ja me oleme võidus kindlad,“ ütles Hamasi ametnik Sami Abu Zuhti Reutersile.

Palestiinlaste president Mahmoud Abbas mõistis Haniyeh’ tapmise karmilt hukka, teatas Palestiina uudisteagentuur WAFA. Abbas nimetas seda argpükslikuks teoks ja ohtlikuks arenguks. Abbas kutsus palestiinlasi ühinema, olema kannatlikud ja jääma Iisraeli okupatsiooni ees kindlaks.

Palestiina rahvuslaste ja islamistide rühmitused kutsusid üldstreigile ja massimeeleavaldustele.

Iisrael ei ole veel avaldust teinud.

Haniyeh sündis Gaza linna lähedal asuvas põgenikelaagris ja liitus Hamasiga 1980ndate lõpus esimese intifada ehk ülestõusu ajal.

Hamasi võimu kasvades tõusis Haniyeh oma positsioonidel - 2004. aastal määrati ta salajase „kollektiivse juhtkonna“ liikmeks, seejärel nimetati ta 2006. aastal Palestiina omavalitsuse peaministriks. 2017. aastaks oli temast saanud rühmituse liider.

Aprillis tapsid Iisraeli õhurünnakud Hamasi teatel kolm Haniyehi poega ja neli lapselast.