Gruusia parlament võttis mais vastu seaduse, mis nõuab, et kõik valitsusvälised organisatsioonid registreeriksid end välisagentidena, kui nad saavad rohkem kui 20% oma rahastusest välismaalt.

Gruusias toimusid seaduse vastu massilised meeleavaldused, pahameelt avaldasid ka välisriigid. Muuhulgas otsustas Euroopa Liit külmutada Gruusia bloki kandidaatstaatuse.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et otsustas Gruusiale abi andmise peatada pärast välisagentide seaduse vastuvõtmist tellitud ülevaatuse tulemusena. Ta ütles, et võttis meetmed vastuseks valitsuse „antidemokraatlikele“ tegevustele, vahendab Associated Press.

USA on kehtestanud viisakeelu mitmele Gruusia poliitikule ja õiguskaitseametnikule sõnavabaduse mahasurumise eest, mis mõjutab eelkõige neid, kes pooldavad Gruusia lõimumist läänega.

„Gruusia valitsuse antidemokraatlikud tegevused ja valeväited ei sobi kokku EL-i ja NATO liikmelisuse normidega,“ ütles Blinken avalduses.

Vaatamata abi peatamisele jätkab USA demokraatiat, õigusriiki, sõltumatut meediat ja majandusarengut edendavate programmide rahastamist Gruusias, teatas Blinken.

„Oleme jätkuvalt pühendunud Gruusia rahvale ja nende Euro-Atlandi püüdlustele,“ ütles minister.