Senine Eesti esinduse juht Vivian Loonela lahkub ametist kuna siirdub Kaja Kallase kabinetiülemaks, kui see peaks saama Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgeks esindajaks.

Eesti esinduse kommunikatsioonijuhi Elis Paemurdi sõnul on oluline, et uuel juhil oleks olemas Brüsseli kogemus ja kontaktid, kuid samas peaks ta hästi tajuma ka Eesti konteksti.

Kuigi see ei pea tingimata nii olema, valitakse tõenäoliselt sellele kohale eestlane. Sealjuures töötab ta siiski ennekõike komisjoni, mitte Eesti riigi jaoks.

„See oli tegelikult üks peamisi küsimusi, mis minu käest küsiti tööintervjuul, kui ma komisjoni esinduse juhiks kandideerisin. Kas ma ikka saan aru, et edaspidi ma olen komisjoni, mitte Eesti esindaja. See on siin kindlasti tähtis, loomulikult. Komisjoni esinduse juht esindab ikka laiemalt Euroopa Liidu huvisid. Kui vaja on, siis loomulikult ka vaidleb valitsuse või ka Eesti administratsiooniga,“ selgitas Eesti esinduse endine juht Keit Kasemets.

Euroopa Komisjonil on esindused kõigis liikmesriikides. Nende asutuste üks peamisi eesmärke on selgitada Euroopa Liidu toimist avalikkusele. Lisaks Keit Kasemetsale ja Vivian Loonelale on Euroopa Komisjoni Eesti esindust juhtinud ka John Kjaer, Toivo Klaar ja Hannes Rumm.