Lõuna-Koreasse põgenenud endine kõrge Põhja-Korea diplomaat Ri Il Gyu ütles oma esimeses intervjuus rahvusvahelisele meediale, et Põhja-Korea on seadnud Venemaa, USA ja Jaapani oma välispoliitilisteks prioriteediks.

Lisaks suhete tugevdamisega Venemaaga soovib Pyongyang taasavada tuumaläbirääkimised USA-ga, kui Trump valitakse uuesti presidendiks, ütles Ri.

Ri sõnul koostasid Pyongyangi diplomaadid strateegiat, mille eesmärk oli tühistada sanktsioonid nende relvaprogrammidele ja hankida majanduslikku abi.

Tema kommentaarid viitavad potentsiaalsele seisukoha muutusele pärast Põhja-Korea hiljutisi avaldusi, millega loobuti dialoogist USA-ga ja hoiatati relvastatud vastasseisu eest.

2019. aastal toimus Vietnamis kohtumine Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Trumpi vahel, mis kukkus kokku sanktsioonide tõttu. Ri sõnul tegi Kim ebaõnnestunud läbirääkimistel otsustava vea, kui usaldas tuumadiplomaatia küsimused „kogenematutele, asjatundmatutele“ sõjaväeülematele.

„Kim Jong-un ei tea rahvusvahelistest suhetest ja diplomaatiast ega strateegiliste otsuste tegemisest palju,“ ütles ta.

„Seekord saaks välisministeerium kindlasti võimu ja võtaks juhtimise enda kätte ning Trumpil ei ole enam nii lihtne neljaks aastaks midagi andmata Põhja-Korea käed-jalad kinni siduda,“ lisas Ri.