USA kodanikud Wall Street Journali reporter Evan Gershkovich, mereväe veteran Paul Whelan, Vene-Ameerika raadioajakirjanik Alsu Kurmaševa ja USA rohelist kaarti omav Vene dissident Vladimir Kara-Murza on teel USA-sse. Kõik neli vabastati Lääne ja Venemaa vahelise vangivahetuse käigus, mis toimus täna Türgi pealinnas Ankaras.

Biden teatas tehingust Valges Majas kõigi nelja vabastatud isiku pereliikmetega, vahendab CBS News.

„Täna toome koju Pauli, Evani, Alsu ja Vladimiri,“ teatas Biden. Ta märkis ka, et kõik neli olid Venemaal „ebaõiglaselt“ vangistatud.

„Nüüd on nende julm katsumus läbi ja nad on vabad,“ ütles USA president.

Bideni sõnul said pereliikmed oma lähedastega telefoni teel rääkida, kui nad anti USA võimudele üle.

Tehing poleks olnud võimalik ilma USA liitlaste abita, ütles Biden. Tema sõnul on tänane päev „võimas näide sellest, miks on oluline omada sõpru selles maailmas“. Biden lisas, et antud tehing nõudis olulisi järeleandmisi Saksamaalt.

Biden ütles, et tehing hõlmas ka nende Venemaa kodanike vabastamist, kes julgesid oma valitsuse vastu sõna võtta ja tõdes, et taolised tehingud ei hõlma ainult raskeid läbirääkimisi, vaid ka keerulisi valikuid.

Lisaks neljale eelnevalt mainitud ameeriklasele vabastas Venemaa ka viis sakslast ja seitse Venemaa kodanikust poliitvangi.