Airwave on üks suuremaid kütte-, ventilatsiooni- ja kliimaseadmete maaletoojaid ning hulgimüüjaid Baltimaades. Viimastel aastatel on sisenetud ka päikeseenergiaturule, olles eelmisest aastast Balti riikides ja Soomes päikeseenergiasüsteeme tootva brändi SolarEdge ainuesindaja.

SolarEdge’i näol on tegu innovaatilise energialahendusega, mille loogikat arendatakse Silicon Valleys ning seadmeid toodetakse ja müüakse üle maailma erinevates riikides.

Airwave OÜ SolarEdge’i brändijuhi Toomas Kibuse sõnul on SolarEdge’il mitmeid eeliseid. „Elamute traditsioonilistel PV-süsteemidel on sisseehitatud piirangud, näiteks toodab iga paneel ainult nii palju energiat, kui palju toodab kõige halvemate näitajatega paneel. Ainult ühe paneeli varju jäämine või määrdumine vähendab seega kogu paneelirea toodangut. Need paneelid peavad olema ka identsed, paigaldatud sama nurga all ja samas suunas. See raiskab katusepinda ja võib takistada tulevikus uuemate, võimsamate paneelide lisamist. Ehk põhimõtteliselt ei saa päikesepaneelidega kätte kogu energiat, mida võiks saada,“ selgitab Kibus.

SolarEdge Home’i tehnoloogia ületab need piirangud, võimaldades tema sõnul toota rohkem energiat nii, et rohkem on energiat kasutamiseks, salvestamiseks, käitamiseks või müügiks.

Sellise loogika abil suudavad paneelid elektrienergia tootmisel päikeseenergiast maksimaalse välja võtta ning pakkuda väga kõrget tootlikkust. „Arvutuslikult on SolarEdge’il võimekus toota 5–10% rohkem energiat võrreldes tavalahendusega,“ ütleb Kibus.

Päikesepaneelidest saadava energia aitab alalisvoolust kodutarbimiseks sobilikuks vahelduvvooluks muuta järgmise põlvkonna päikeseenergiamuundur SolarEdge Energy Hub. Tegemist on 99%-lise tõhususega inverteriga, mis toimib kui nutika koduenergiasüsteemi tuumikseade ning mille saab ühendada kuni 23 kWh SolarEdge’i koduaku külge, et elektrienergiat hilisemaks tarbimiseks salvestada.

SolarEdge’i teised eelised ja funktsioonid

Eraldiseisvate paneelide lahendus hõlmab endas lisaks maksimaalsele tootlikkusele veel ühte väga olulist eelist. Selleks on paneelide tööjälgitavus. „Tänu eraldiseisvate paneelide lahendusele saame rikke või häire korral kohe teada, milline paneel korrektselt ei tööta või kus on ühendusega mingisugune probleem. Tavalahenduse korral on seda üsna võimatu kindlaks teha,“ toonitab Kibus.

Paneelide jälgimine rakenduses vs. reaalses elus.

Küll harva, aga siiski võib mõnikord juhtuda, et mõnel tehasest tulnud päikesepaneel on juba algselt defektne. Selgi juhul aitab paneelide jälgitavus probleemi kiirelt lahendada. „Visuaalselt ei pruugi midagi aru saada, aga päikesepaneelid koosnevad üldiselt kolmest ahelast – kui üks ahel on katki, ei ole paneeli töövõimsus kunagi maksimaalne. Sellisel juhul SolarEdge’i rakendus näeb seda anomaaliat, teavitab lõppklienti ja kohale läheb tehnik, kes vaatab olukorra üle ja vajadusel teavitab edasimüüjat vigasest tootest,“ selgitab Kibus.

Paneeli veateate kuvamine rakenduses.

Ta rõhutab, et kui võib-olla paari kuu jooksul ühe paneeli madalam tootlikkus nii suurt rolli ei mängi, siis näiteks 25 aasta jooksul saamata jääv tulu osutub juba kolossaalseks.

MySolarEdge’i rakenduse avakuva.

Nutirakendus mySolarEdge pakub lisaks paneelide jälgitavusele veel mitmeid kasulikke funktsioone. Näiteks aitab see silma peal hoida energiakasutusel, akutasemel ja elektrisõidukite laadimisel, kusjuures elektrisõiduki laadimise saab käivitada ja lõpetada distantsilt. Sisseehitatud arvestite ja kõrgtasemel reaalaja-energiaseire abil on võimalik oma energiatarbimine kavandada suurematele päikeseenergia tootmisperioodidele või energiatarbimise tipptundidevälisele ajale, mille tulemuseks on püsivalt väikesed elektriarved.

Samuti teeb rakendus süsteemist saadava info abil otsuse, millisel ajal piirata energiamüüki üldkasutatavasse elektrivõrku. Kui praegu suudab süsteem negatiivse elektrihinna ajal müügi välja lülitada, siis üsna pea saabuv uuendus annab võimaluse müüki ka lihtsalt piirata. See tähendab, et negatiivse elektrihinna ajal toodab süsteem vaid omatarbimiseks vajalikul hulgal elektrit. Samuti lisandub lähiajal rakendusse funktsioon, mis annab infot selle kohta, mis kell on rahaliselt mõistlik päikeseenergiaakut laadida ning mis hetkel tasub energiat võrku müüa.

Päikesepaneelide ohutus, teadlik paigaldus ja küberturvalisus

Kui viimasel ajal on palju räägitud päikesepaneelide tasuvusajast ja tootmismahtudest, siis vähem tähelepanu on pööratud nende ohutusele ning teadlikule paigaldusele. SolarEdge on selles vallas päikesepaneelide pakkujate hulgas aga eesrinnas. „Ma ütleks, et SolarEdge’i vahest kõige suurem boonus ongi nende ohutus – kui peaks tekkima näiteks vajadus päikesepark sekundiga välja lülitada, saab seda teha ühe nupuvajutusega ja kõrgepinge (750–850 V) ei jõua paneelidest enam mööda juhtmestikku täies mahus alla inverterini, vaid 1V paneeli kohta. „Näiteks 30 paneeli puhul jõuaks süsteemi välja lülitades inverterisse vaid 30V. Mitmete konkureerivate toodete puhul seda teha ei saa,“ sõnab Kibus. Ta lisab, et meie lähiriikides on aset leidnud juba mitu juhtumit, kus päikeseparkidest on alguse saanud tulekahjud. Sellisel juhul on võimekus süsteem hetkega välja lülitada hädavajalik suuremate kahjude ärahoidmiseks.

Ohutus ennekõike

Kui toodate energiat ise, peab see tegevus olema ohutu. SolarEdge on maailmas tuntud ohutust tagavate uuenduste poolest ning seeläbi mitmete Euroopa juhtivate kindlustusfirmade poolt soovitatud päikeseenergiasüsteem.

Meie mitmekihilises turvasüsteemis on moodulitasemel järelevalve, et rikked kindlaks teha enne nende süvenemist, SafeDCTM-i automaatne pinge väljalülitus ja elektrikaare vigade integreeritud tuvastamine.

Kuigi Eestis selliseid tulekahjusid veel raporteeritud ei ole, jälgivad inspektorid päikesepaneelidega seotud ohutusnõudeid siiski üha hoolikamalt. Sellest tulenevalt ei ole tavalahenduse puhul garanteeritud päikesepargi paigaldamiseks loa saamine, kuid turvalisema SolarEdge’i lahenduse puhul ei tohiks sellega probleeme tekkida.

SolarEdge’i päikesepargi paigaldamiseks on seejuures vaja eraldi koolitust. „Meie jaoks tundmatu paigaldaja enne SolarEdge’i paigaldada ei saa, kui ta pole läbinud vastavat tootjapõhist koolitust ega oma süsteemi haldamiseks vajalikku kontot. Alles koolituse läbinu saab ligipääsu spetsiaalsele kontole, mille kaudu saab ta päikesepargi tööle lülitada,“ avaldab Kibus.

Päikeseelektrijaamade seisukohast tõusetub tänapäeval olulisele kohale ka küberturvalisus. Kuigi sellestki teemast praeguseks veel liiga palju räägitud ei ole, toimivad päikeseelektrijaamade inverterid energiahaldussüsteemidena, mis integreeritakse kodu või ettevõtte sisevõrku. Seega koguvad inverterid palju tundlikku infot, näiteks isikuandmeid, kodu või ettevõtte energiatarbimise ajaloolisi andmeid jms. Seetõttu on Kibuse sõnul rahustav teada, et SolarEdge’i põhiserver asub turvaliselt Saksamaal, mitte mõnes vähem usaldusväärses regioonis.

Päikesepargi rajamine tasub ära juba võrgutasude tõttu

SolarEdge pakub päikesepaneelide rajamist nii koos akulahendusega kui ka ilma selleta. Soovituslik on rajada päikesepark siiski koos akulahenduse ehk salvestamisvõimekusega. „Kui aku on olemas, saab klient päikesepaneelide toodetud energia akudesse salvestada ja kasutada seda siis, kui päikest ei paista. Samuti saab klient salvestatud energiat näiteks talvisel perioodil kõrgema nõudluse ajal tulusalt võrku tagasi müüa,“ selgitab Kibus.

SolarEdge pakub klientidele akumahtu vahemikus 4,6–23 kWh, kusjuures tavalise 150–160-ruutmeetrise eramaja juures piisab Kibuse sõnul tavaliselt 10 kWh mahuga akust.

Ka väiksematele eramutele, alla 150 m2, tasub Kibuse sõnul päikesepaneelide paigaldamine end kuhjaga ära. Seda seetõttu, et elektritarbija pääseb üüratute võrgutasude maksmisest. „Viimasel ajal räägitakse, et kuna elektrihind on läinud teatud perioodidel väga odavaks, ei tasu päikesepaneelide paigaldamine end rahaliselt ära. Sellele ma vaidleksin vastu, sest kui me vaatame elektriarvetel kajastuvaid võrgutasusid täna ja viimaste uudiste valguses teame, et võrgutasud võivad lähiaastate jooksul pea poole võrra veel suureneda, siis aastate peale teeb see kokku väga suure lisakuluallika. Enda toodetud elektri puhul jääb see kuluallikas ära,“ leiab Kibus.

Arvestades seda, et võrgu haldamine, liinialuste puhastamine ja uute liinide rajamine ja kaasnev kvalifitseeritud personalikulu on ajas üha kulukam, siis Kibuse sõnul on loogiline järeldada ka üha kasvavat võrgutasu kulu elektriarvel.

1 kW inverteri võimsust = 1 optimeerija tasuta kaasa

Airwave’il on koostöös SolarEdge’iga käimas kaks kampaaniat lahenduse soetamiseks. Nimelt saavad erakliendid 2024 aasta lõpuni 1 kW inverteri võimsuse kohta ühe optimeerija tasuta kaasa. See tähendab, et kui kliendil on plaanis majale paigaldada näiteks 8 kW võimsusega päikesepark, saab ta 8 optimeerijat tasuta kaasa.

Osta 2, saad 1 tasuta

Ettevõtetele, organisatsioonidele ja suurematele päikeseparkide tellijatele pakutakse 2=3 kampaaniat ehk 2024 aasta lõpuni saab iga kahe tellitud võimsuse optimeerijaga kolmanda tasuta. Kuna tööstushoonetele paigaldatakse tihti 100 kW ja suurema võimsusega päikeseparke, on kampaania raames võimalik investeering teha oluliselt soodsamalt.

Loe rohkem ja küsi hinnapakkumist siit.

Jaga
Kommentaarid