Kim külastas reedel õhujõudude helikopteriüksust, kus ta kiitis sõdureid inimeste päästmise eest üleujutustest, teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur.

Lõuna-Korea meedia oli varasemalt väitnud, et üleujutustes võis hukkuda 1000-1500 inimest ning mitu helikopterit võisid hädaolukorrale reageerimisel alla kukkuda. Visiidi ajal eitas Kim neid väiteid, kirjeldades seda kui „tigedat laimukampaaniat“. Samuti nimetas Põhja-Korea liider oma lõunanaabrit muutumatuks vaenlaseks, vahendab Associated Press.

Lõuna-Korea valitsus tegi neljapäeval ettepaneku saata Pyongyangile abivarusid, et lahendada „humanitaarsed väljakutsed“, millega Põhja-Korea elanikud üleujutustest mõjutatud piirkondades silmitsi seisavad.

Kim rõhutas, et Põhja-Korea ei ohverda kunagi oma riigikaitset katastroofidest taastumise või inimeste elatustaseme parandamiseks, vihjates sellega, et Pyongyang lükkab Souli abipakkumise tagasi.

Pakkumise tagasilükkamist eeldati laialdaselt. Riik lükkas Lõuna-Korea abipakkumise tagasi ka 2022. aastal, kui võideldi Covid-19 puhanguga.

Üleujutused mõjutasid Sinuiju ja Uiju linnas umbes 4100 majapidamist, põllumaid ja arvukalt avalikke rajatisi, teatas Põhja-Korea meedia. Riigimeedia ei ole andnud teavet surmajuhtumite kohta, kuid Kim süüdistas riigiametnikke, öeldes, et nad jätsid katastroofide ennetamise tähelepanuta.