Euroopa Parlamendi liikmed, nende hulgas väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet, väljendasid Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile saadetud pöördumises vastuseisu Ungari otsusele leevendada viisapiiranguid Venemaa ja Valgevene kodanikele. Saadikud leiavad, et kui Ungari jääb oma otsuse juurde, siis peavad Euroopa Komisjon ja Euroopa Liidu liikmesriigid käsitlema Ungari Schengeni ruumi edasist kuulumist ning taastama Ungari osas piirikontrolli.

Paeti sõnul on Ungari valitsus eesotsas Orbaniga blokeerinud Vene-vastaseid sanktsioone, abi Ukrainale ning hiljuti külastas ta Euroopa Liidu eesistujariigi juhina Vene ja Hiina juhte ilma, et oleks oma käike teiste liidu juhtidega kooskõlastanud. „Ja nüüd siis lisaks sellele kõigele tahab ta lihtsustatud korras lubada Ungarisse Vene ja Valgevene tööjõudu, kel on võimalik teistesse Euroopa riikidesse edasi liikuda,“ lisas ta.

Paeti sõnul on selline otsus ohuks kogu Euroopa Liidule. „Need niinimetatud „töötajad“ ei läbi mingit julgeolekukontrolli, kuid saavad ligipääsu kogu Schengeni ruumile,“ ütles Paet. „Venemaa ja Valgevene kasutavad seda võimalust kindlasti, et tugevdada oma luurevõrgustikku ja viiendat kolonni Euroopa Liidus.“

„Kui Ungari valitsus keeldub oma poliitikat muutmast, peavad Euroopa Komisjon ja kõik Euroopa Liidu esindajad alustama Ungari Schengeni ruumist väljaarvamist ja võtma liidu kodanike kaitsmiseks kasutusele uued meetmed, sealhulgas vajaduse korral täiskontrolli Ungari piiridel teiste Euroopa Liidu riikidega,“ tõdevad Euroopa Parlamendi liikmed oma ühispöördumises.

Pöördumise allkirjastas 67 saadikut.