„Tanel Jonase ja Laura Võigemasti lugu näitas, et ühtsus ja kokku hoidmine on oluline osa ellujäämise kunstidest,“ sõnas Tartu 2024 loovjuht Kati Torp. „Euroopa kultuuripealinn Tartu on paik, kuhu ikka ja jälle tagasi tulla, et kohtuda pere, sõprade või kallimaga. Tartu annab jõudu!“

Tartu Autovabaduse puiestee muutus Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta keskpunktis kultuuride ristteeks, kus kohtusid inimesed, ajalugu ja traditsioonid ning valgusfooride asemel välkus väekas maagia.

„Kui mõelda Tartu ja Eesti ajaloole, tundub mulle lausa ilmvõimatu, et väike Eesti ja Tartu kui traditsioonide, kultuuride ja keeruliste ajaloosündmuste ristteel ellu jäänud,“ rääkis lavastaja Tanel Jonas. „See on erakordne, et Tartu on kasvanud jõulise visiooniga kultuurimõtte kandjaks, Euroopa kultuuripealinnaks.“

Publikuni jõudsid armastatud laulud Eesti muusika kullafondist, mida esitasid enam kui kümme artisti: Liisi Koikson, Peeter Volkonski, Märt Avandi, Ott Sepp, Nele-Liis Vaiksoo, Ollie, Sissi, Heidy Tamme, Priit Volmer, Rosanna Säälik jne. Etteastetele lisasid vürtsi Tartu Akadeemiline Meeskoor, Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm ja Tähtvere tantsukeskuse tantsijad. Peole pani terava punkti Winny Puhh.

Tartu 2024 suvepidu külastasid ka mitmed rahvusvahelised delegatsioonid ning tulevaste Euroopa kultuuripealinnade esindajad, kes kohtusid Tartu ja Lõuna-Eesti loojate ja kultuurikorraldajatega. Visiidil tutvustati neile Tartu 2024 programmi ning kultuuripealinna loomise telgitaguseid.