Projekti eesmärk on toetada noorte loovust ja pakkuda neile võimalust lahendada kohalikke probleeme Vivita kohandatud loovmeetodi abiga. Disainiprotsessi on kasutatud nii linnaruumi- ja teenusedisaini projektides kui ka maailmahariduse tutvustamiseks ja globaalsete probleemide lahendamiseks loovtööde kaudu erinevates Eesti koolides.

Projekti peakorraldaja Kaidi Marii Kütt rõhutab: „See on Tartu noortele suurepärane võimalus kaasa rääkida ühiskondlikul tasandil ning teha end kuuldavaks. Iga taibutalgu lõpus teeme ettekanded, mida on oodatud kuulama kõik linlased. Vivitas oleme varasemalt läbi viinud mitmeid sarnaseid sprinte koostöös näiteks Lennusadama ja Prismaga.“

Taibutalgud toimuvad Shaté tantsukooli (Atlantise) parkimise alal merekonteineris. Noortel on võimalus kolme nädala jooksul tasuta osaleda kolmel erineval häkatonil ehk taibutalgul ja mõelda üheskoos välja lahendusi erinevatele kohalikele ja globaalsetele murekohtadele.

Kolmed taibutalgud toimuvad Shaté tantsukooli (Atlantise) parkimise alal, leiutamislaboriks muudetud ligipääsetavas merekonteineris.

1. nädal: 7.-9. august – Üksindusest ühtsuseni

Esimesel nädalal on noortel võimalust arendada oma sotsiaalseid oskusi, mõista üksildust ja leida lahendusi sõpruse ja empaatia kaudu. Partneriteks on Tartmus ja Peaasi, kes loovad toetava ja hariva keskkonna. Inspiratsiooniks tulevad Sõbrapinki tutvustama autorid Johanna ja Karolin ning osalejatel on võimalus tutvuda näitusega „Viltuse maja saladused“.

2. Nädal: 14.-16. august – Elav linnaruum

Teisel nädalal mõtestatakse, milline võiks olla noortele sobiv linnakeskkond, eelkõige võttes fookusesse peagi uueneva Tartu südalinna. Partneriteks ja inspireerijateks on SÜKU väliala kujundavad Kino arhitektid ning Tartu linn.

3. Nädal: 21.-23. august – Liikumise jõud

Kolmandal nädalal keskendutakse liikumise tähendusele, mõeldes sellele kui millelegi enamat kui tantsimine, sportimine või ühest kohast teise saamine. Partneriks ja inspireerijaks on Shaté tantsukool, kelle noored viimasel päeval loovad kohapeal ka podcasti.

Kõik tegevused toimuvad kell 10:00-14:00 ning pärast talguid on igapäevaselt kell 14:00-16:00 avatud mobiilne töökoda, kus noored saavad oma projekte edasi arendada, et et koos luua paremat ja kaasavamat tulevikku.

Üritus on osalejatele tasuta. Lisainfo: tartu.vivita.ee.

Taibutalgudele tasub eelnevalt registreerida läbi Fienta lingi, kohti jätkub vaid 30-le kiiremale.

Vivita leiutamislabori tegevused on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 lisaprogrammist ning ka osa Tartu Kunstimuuseumi näituse „Viltuse maja saladused“ laiendatud publikuprogrammist, kus tutvustatakse Vivita laste poolt loodud projekte.

Tartus toimuvate Taibutalgute partneriteks ja inspireerijateks on Peaasi, Tartmus, KINO maastikuarhitektid, Tartu linn, Shate Tantsukool, kes koos Vivita / Lahenduste Laboratooriumi tiimiga aitavad luua toetava ja hariva keskkonna. Mobiilse töökoja aitab panna püsti Hektor Konteinerhotell ning osalisi toetab kosutava joogiga ning pakub prototüüpimiseks ülejääkmaterjale A. Le Coq.

Jaga
Kommentaarid