Moskva on varasemalt öelnud, et rahukõnelused peavad põhinema tingimusel, et Ukraina loovutab Venemaale viiendiku oma territooriumist, suur osa sellest on ka Vene vägede poolt hetkel vallutatud. Samuti on Moskva nõudnud, et Ukraina loobuks püüdlustest liituda NATO-ga. Ukraina on need tingimused tagasi lükanud.

Šoigu ütles, et alates ettepaneku tegemisest 14. juunil on Ukraina kaotanud 420 ruutkilomeetrit territooriumi ja kaotanud palju verd.

„Ukraina võimaluste aken kitseneb,“ ütles Šoigu riigitelevisioonis. Ta lisas, et Ukraina ei ole reageerinud ja kaotab aina rohkem territooriumi, mida kauem nad viivitavad.

„Kiievi režiimi illusioonid, et eurooplased korraldavad järjekordse ilusa rahutippkohtumise, kus kõik nende siseprobleemid saavad ise lahenduse, lähevad Ukraina rahvale kalliks maksma,“ ütles Šoigu.

Venemaa on sõja jooksul hõivanud peaaegu 18% Ukraina territooriumist, sealhulgas ka 2014. aastal okupeeritud Krimmi poolsaar.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ütles eelmisel kuul, et Kiiev on kõnelusteks valmis eeldusel, et austatakse täielikult Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Jaga
Kommentaarid