Näituse eesmärk on arendada laste sotsiaalseid oskusi ja vastastikust mõistmist läbi kunsti ning haridustegevuste. „Näituse puhul on eriline see, et projekti alguspunktiks ei olnud kindel kunstialane teema ega kunstnikud, vaid lapsed ja soov neid näituse loomeprotsessi kaasata. Lõuna-Eesti laste, perede ja üldhariduskoolide osalusel valminud näitus räägib tunnetest ja kogemustest, mis on peidus viltuses majas ja meie kõigi sees,“ rääkis näituse kuraator Hanna-Liis Kont.

Muuseumi kolmel korrusel ja Holmi pargis ootavad külastajaid eri meeli haaravad kunstiteosed. Väljapanek koosneb peamiselt uutest, selle näituse jaoks loodud kaasaegse kunsti teostest, mis kutsuvad esile põnevaid kohtumisi, võimaldades arendada eneseväljendusoskust ja koostööd. Avastamisrõõmu pakuvad ka koos lastega muuseumikogudest valitud teosed „Vaadete varakambris“ ning temaatiline lastekirjanduse valik „Jutupööning“.

Näitusel osalevad: Jaakko Autio (Soome), Simon ja Tom Bloor (Suurbritannia), William Forsythe (USA, Saksamaa), Kristiina Hansen ja Sigrid Viir (Eesti), Jarõna Ilo (Eesti), Anna-Liisa Kree (Eesti), Leisure: Meredith Carruthers ja Susannah Wesley (Kanada), Lundahl & Seitl (Rootsi), Johanna Sternfeld, Karolin Kägi ja Jaan Tamkivi Vivita laste ja noorte loovuskiirendist (Eesti), Balti Infohäirete Sekkekeskus ja Kiusamisvaba Kool (Eesti). Eksponeeritakse ka ligi 30 kunstniku teoseid Tartu Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi kogudest ning lasteraamatud ja teabekirjandus rohkem kui 40 autorilt.

Väljapaneku seovad tervikuks mitmesugused ruumilahendused. Saladusi täis viltuses majas on avatud seni peidus olnud aknaid ning loodud uusi käike ja soppe, mida nii väiksed kui ka suured külastajad avastada saavad. Muuseumi pääseb näituse jooksul ka Raekoja platsi poolsest uksest.

Näituse kuraator on Hanna-Liis Kont ja arhitekt on Kaisa Sööt.

Näitus on avatud kuni 02.02.2025.

„Viltuse maja saladused“ on kunstihariduse projekti „Kunst loob lähedust“ peasündmus ja kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

Publikuprogrammi raames toimub 9. augustil rahvusvaheline kunstihariduse sümpoosion Palupera põhikoolis Elva vallas ning 10. augustil toimub kooli ümbritsevas Palupera mõisa pargis tasuta perepäev.

Lisainfo näituse ja projekti kohta: kunstloob.ee

Näituse partnerid: Balti Infohäirete Sekkekeskus, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Kidsmile Podcast, Lastekaitse Liit, Pimedate Raamatukogu, Kiusamisvaba Kool, SA Tartu 2024, Shaté Tantsukool, Sõber Raamat, Tartu Emajõe Kool, Tartu Oskar Lutsu nimeline Linnaraamatukogu, Tartu Tantsuakadeemia, Tartu Ülikooli Akadeemiline Spordiklubi, Tartu Ülikooli Raamatukogu, Vivita laste ja noorte loovuskiirendi

Projekti „Kunst loob lähedust“ partnerkoolid: Elva Gümnaasium, Kalmetu Põhikool, Miina Härma Gümnaasium, Otepää Gümnaasium, Palupera Põhikool, Põlva Kool, Tartu Annelinna Gümnaasium, Tartu Herbert Masingu Kool, Tartu Karlova Kool, Tartu Erakool TäheTERA, Võru Kreutzwaldi Kool

Projekti toetavad: a-n The Artists Information Company, Conseil des arts et des lettres du Québec, Eesti Kultuurkapital, Eesti Suursaatkond Berliinis, Haridus- ja Noorteamet (Harno), IASPIS, Kultuuriministeerium, Ledshow, Nordic Culture Point, Saksamaa Liitvabariigi Suursaatkond Eestis.

Jaga
Kommentaarid