Augusti keskel täitub Tartu viie päeva jooksul noorusliku ärksameelsuse ja energiaga, sest linnas toimub rahvusvaheline noortefestival „KUS“. Unikaalne sündmus toob kokku noored üle Euroopa, et üheskoos leida vastused küsimustele, mis on igale inimesele südamelähedased, aga ka sügavalt isiklikud: kus asub nende süda ja millised unistused neil on. Festivali korraldavad Tartu 2024 noorteprogrammi Extended noored.

,,Ma tahan, et inimesed, kes tulevad meie festivalile, lahkuks sealt lapselikult kerge meele ja kõrvuni naeratusegat; et lõpuks saaksime pakkuda midagi, mis laseb kõigil olla lihtsalt nemad ise ja jätab mälestused kogu eluks,“ rääkis festivali üks peakorraldaja Meriliis Ilves. „Kõige rohkem ootan ma, et meie tiimi sära ja pühendumus peegelduks ka tagasisides ja inimeste olekus, kes meie sündmustele tulevad.“

Festivalil saavad kokku noored erinevatest Euroopa riikidest, sealhulgas teistest kultuuripealinnadest nagu Bodø, Bad Ischl Salzkammergut ja Oulu. Ürituse eesmärk on pakkuda noortele unustamatuid hetki ja tekitada osalejates samasugune ühtekuuluvustunne nagu Eesti rahvuslikel suurüritustel, näiteks laulu- või tantsupeol.

Rikkalik j programm üle kogu Tartu linna

Festivaliprogramm on täis põnevaid sündmusi, mis kutsuvad noori avastama, unistama ja looma. Sündmused on hoolikalt kavandatud nii, et need haaravad kõiki meeli, pakuvad võimalust avardada silmaringi ning kohtuda uute inimestega.

12. augustil tähistatakse festivali „KUS“ algust rahvusvahelisel noortepäeval, mis toob Tartu 2024 Autovabaduse puiesteele mitmekesise kultuuriprogrammi, kus astuvad lavale nii Eesti kui ka välismaised artistid, näiteks Koolilaul, Error tantsukool ja JJ-street. Lisaks muusikale on festivali külastajatel võimalus kuulata inspiratsioonikõnesid Extendedi programmi üritusel „Ajude sissevool“ ning maitsta eri riikide toite, mida toovad kultuurilõunasöögil külastajateni noored ja vähemusrahvuste seltsid. Päeva lõpetab kontsert, kus esinevad Koolilaul, Yungmiqu (FIN) ja Getter Jaani.

13. augustil saavad noored Anne ja Lille noortekeskustes osa loomingulisest töötoast „Unista ja loo oma täiuslik rahvusvaheline seiklus!“, kus osalejad saavad luua visioonikompositsioone oma unistuste õpirändest.

14. augustil toimub Raekoja platsil Actionboundi mäng „Paberlennukiga Euroopasse“, mis viib osalejad lõbusale avastusretkele läbi Tartu, pakkudes samas kasulikku infot rahvusvaheliste võimaluste kohta. Teekonna saab läbida ajavahemikus 14.00-16.30. Eriti aktiivsetele on välja pandud ka auhinnad!

Kahel päeval, 14.-15. augustil, on avatud kunstimaja „KUS on METROO?“ Tartu Ülikooli kliinikumi vanas lastehaiglas, kus noored kunstnikud saavad väljendada oma loomingut ainulaadses ja veidi salapärases keskkonnas.

See pole aga ainuke asi, mis seal toimub: 16.-17. augustil on vanas lastehaiglas avatud põgenemistuba „Roosa maja saladus“. Seiklus toimub mitmel korrusel, tõmmates mängurid kaasa põnevas loos, mille sarnast enam kunagi uuesti ei toimu!

16. augustil toimub Ülejõe pargis sündmus „Euroopa piknikutekkidel“, kus noored saavad kuulata inspireerivaid lugusid Europeersidelt ehk vabatahtlikelt, kes on osalenud Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse programmides.

Festivali lõpetab 17. augustil brunch Rüütli tänaval Crepi kohvikus, kus maitsvat hommikusööki saadab akustiline muusika. Brunchi muudavad eriliseks huvitavad töötoad ning ainult sellele üritusele loodud erimenüü.

Rahvusvaheline noortefestival kui noorteplatvorm

Festivalist saavad osa võtta noored vanuses 14-24, kes soovivad osa saada millestki suurest ja ainulaadsest, kuid loomulikult oodatakse kõigis vanuses külalisi. Loodame, et Tartusse koguneb tuhandeid noori, kes saavad kaasa võtta nii uued teadmised kui ka unustamatud mälestused.

Tartu noortefestival „KUS“ soovib näidata, et Tartu on tõeliselt nooruslik, loov ja rahvusvaheline linn, mis pakub igal suvel midagi erilist. Selleks, et avastada, kus sinu süda asub, ei pea tingimata rändama kaugele – tule Tartusse ja leia see siit!

Vaata rohkem SIIT.

Jaga
Kommentaarid