USA välisministeerium tühistas Saudi Araabiasse laskemoona toimetamise peatamise, kinnitas osakonna kõrge ametnik. „Kaalume uusi üleandmisi iga juhtumi puhul eraldi, mis on kooskõlas tavarelvastuse üleandmise poliitikaga,“ lisas ametnik, vahendab Reuters.

Kongressi nõuniku sõnul teavitas administratsioon sel nädalal otsusest keeld tühistada. Ühe allika teatel võidakse müüki uuesti alustada juba järgmisel nädalal.

„Saudid on omapoolsed tehingutingimused täitnud ja me oleme valmistunud täitma enda omi,“ ütles Bideni administratsiooni kõrge ametnik. USA seaduste kohaselt peavad kongressi liikmed suuremad rahvusvahelised relvatehingud läbi vaatama enne kui need tehakse lõplikuks.

Nii demokraatidest kui ka vabariiklastest seadusandjad on viimastel aastatel seadnud kahtluse alla relvade tarnimise Saudi Araabiale, viidates Jeemenis toimunud kampaania ohvrite arvule ja mitmetele inimõigustega seotud probleemidele. Pärast Hamasi 7. oktoobri rünnakut Iisraeli vastu ja Jeemeni kampaania läbiviimise muudatusi on vastuseis vaibunud.

Saudid ja huuthid sõlmisid 2022. aasta märtsis ÜRO juhtimisel vaherahu ja sellest ajast alates pole Jeemenis toimunud ühtegi Saudi Araabia õhurünnakut. Samuti on suures osas peatunud piiriülene tulistamine Jeemenist kuningriiki, ütles administratsiooniametnik.

2014. aastal sundisid huuthid Saudi Araabia toetatud valitsust ametist lahkuma, mis vallandas 2015. aastal alanud lahingud Saudi Araabia juhitud sõjalise liidu vastu. Konflikti käigus on hukkunud tuhandeid inimesi ja jätnud 80% Jeemeni elanikkonnast humanitaarabist sõltuvaks.