Võistlus toimub Maailma Künniorganisatsiooni (World Ploughing Organisation) egiidi all. WPO sekretär Anna Marie McHugh ütles, et Eesti Künniselts, Eesti Maaülikool ja Maaelu Teadmuskeskus on teinud head eeltööd võistluse kordamineku nimel. „Loodame võistluspäevil ka suurele publikuhuvile, sest põnevat vaatamist on nii põllul kui ka messialal EMÜ Rõhu katsejaamas,“ sõnas McHugh.

Kündjad võistlevad kahel alal: rohumaa künd 16. augustil ja kõrrepõld 17. augustil. Eesti esindajatena asuvad võistlustulle Priit Puuorg pöördadraga ja Raido Kunila tavaadraga. Priit on osalenud eelnevalt kaks aastat tagasi künni MM-l Iirimaal ja saavutas parima esmakordselt osaleja auhinna 10. kohaga. Raido on Eestit esindanud üle kümne korra, olles 14-kordne Eesti künnimeister.

Nagu igal spordivõistlusel, hindavad ka võistluskündi kohtunikud. Igalt osalejalt maalt kohtunikele lisaks on seda tööd tegemas ka Eesti selle ala parimad spetsialistid. Kaugemad meeskonnad jõudsid Eestisse juba kolm nädalat tagasi ja on kasutanud seda aega Eesti põldudega tutvumiseks ja võistlusvormi lihvimiseks.

Künni MM-iga samal ajal korraldab Eestimaa Talupidajate Keskliit Rõhu aias suure talutoidu laada „Maa tuleb linna“. Lisaks on Rõhu aias lisaks võistlustele ja talulaadale palju uudistamist nii suurtele kui ka väikestele, alates uue ja vanatehnika väljapanekust, taluloomadest, Eesti Maaülikooli, Maaelu Teadmuskeskuse ja Eesti Maaelumuuseumide põnevatest töötubadest ja katsetest, adraoksjonist ja lõpetades hoburakendivõistluse ning traktorite jõutõmbega.

Tartu kesklinnast saab Rõhu aeda eribussiga, mis väljub Tartu kaubamaja kõrvalt bussipeatusest reedel ja laupäeval, 16. ja 17. augustil igal pooltunnil alates kella 9.30st hommikul kuni kella 17.30ni õhtul. Rõhu aiast tagasi Tartu kesklinna sõidab buss igal täistunnil alates kella 10st kuni 18ni.

69. kündmise maailmameistrivõistlused on osa Tartu 2024 lisaprogrammist.

Jaga
Kommentaarid