Kara-Murza oli üks 24 vangist, kes vabastati 1. augustil suurimas Venemaa ja lääne vahelises vangivahetuses pärast külma sõda. Ta arreteeriti 2022. aastal tugeva vastuseisu tõttu Ukrainas toimuvale sõjale. Aktivisti hoiti Omski koloonias, mis tema sõnul on üks riigi karmimaid vanglaid.

Washington Postile antud intervjuus kirjeldas Kara-Murza oma elu vanglas kui „lõputut, mõttetut ja täpselt samasugust“.

„Just paar nädalat tagasi olin ma täiesti kindel, et suren Putini Gulagis,“ ütles ta. Nüüd on ta oma perega, kellega ta ei saanud vangis veedetud aja jooksul pea üldse suhelda. Kahe aasta jooksul rääkis ta oma naisega vaid ühel korral.

Tema päev vanglas algas kohaliku aja järgi kell 05.00. Terve päev oli minuti pealt ette planeeritud. Olenevalt sellest, kas vangi hoitakse tavalises kambris või karistuskambris saavad nad jalutada õues väiksel alal poolteist tundi või tund aega. Päev lõppes kell 21.00, kui tuled pandi kustu.

„Sa lihtsalt istud oma kongis ega tee sisuliselt mitte midagi,“ ütles Kara-Murza. Suurem osa päevast möödus seina vahtides. Ajaviiteks luges ta nii palju kui suutis ja õppis hispaania keelt.

Samuti anti talle iga päev paber ja pastakas ning lasti 90 minutit kirjutada. „Inimesele, kelle elukutse on kirjutamine nagu minu puhul, pean ütlema, et see on eriti sadistlik reegel,“ märkis ta.

Kara-Murza ütles, et vangis olles lohutas teda teadmine, et tal oli õigus. „Teadsin, et tõelised kurjategijad on need, kes peavad seda agressiivset ja kuritegelikku sõda Ukraina vastu, mitte need, kes me oleme selle vastu avalikult sõna võtnud,“ ütles ta.