Riigi haridusseadustiku muudatust tutvustas paremäärmuslik venemeelne erakond Taaselustamine ja ootamatult toetasid seda ka teised parteid. Muudatus keelab LGBT+ ideede ja vaadete propageerimise või õhutamise koolides. Üksikasju pole täpsustatud.

Eelnõu võeti parlamendis vastu 7. augustil suure häälteenamusega. See põhjustas eelmisel nädalal proteste üle Bulgaaria.

Erakonna Taaselustamine esimees Kostadin Kostadinov nimetas seaduse vastuvõtmist „ajalooliseks läbimurdeks“ ja lisas, et „LGBT propaganda on inimvaenulik ja seda Bulgaarias ei aktsepteerita.“

„See seadus ei ole ainult Bulgaaria probleem – see on Venemaa seadus, mis on leidnud tee Euroopa südamesse,“ ütles LGBT+ õigusi toetava grupi Forbidden Colours tegevjuht Rémy Bonny Politicole. „Euroopa Komisjon peab sekkuma ja Bulgaaria vastutama,“ lisas ta.

Euroopa Parlamendi LGBTI töörühma kõrged ametnikud kirjutasid eelmisel nädalal Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile ja võrdõiguslikkuse volinikule Helena Dallile. Nad palusid seaduse kiiresti hukka mõista.

Seadus on otsene rünnak LGBT+ kogukonna vastu, kirjutasid ametnikud. Nad lisasid, et taolised eelnõud „seavad lapsed ja noored ohtu, aidates kaasa ähvardava keskkonna loomisele“.

Dalli saatis Bulgaaria haridus- ja teadusministrile Galin Tsokovile kirja, et „soovib seaduste kohta lisateavet“, ütles komisjon Politicole. Nad kinnitasid, et on pühendunud võitlusesse diskrimineerimise ja ebavõrdsuse vastu.

Bulgaarias ei tunnustata samasooliste abielusid. Uus seadus sarnaneb Venemaal ja Ungaris vastu võetud LGBT-vastastele õigusaktidele.