Valgevene paguluses opositsioon tervitas sammu. „See on hea uudis, olenemata põhjustest ja loodame näha veel. Kuid ärgem unustagem: vahistamised jätkuvad iga päev ja paljud jäävad endiselt vangi. Me jätkame võitlust igaühe vabaduse eest,“ tervitas sammu opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.

Tsihhanovskaja nõunik Franak Viačorka ütles Reutersile, et armu anti inimestele, kellel on terviseprobleeme või perekond ja lapsed. „Pooled neist on meie teada naised, kuid suuri nimesid seal pole,“ lisas ta.

Lukašenka on olnud võimul kolm aastakümmet. Pärast 2020. aastal toimunud valimisi puhkesid riigis massilised meeleavaldused, mille käigus arreteeriti arvukalt protestijaid. Opositsioon ja lääs süüdistasid Lukašenkat valimispettuses.

Valgevene riikliku uudisteagentuuri Belta teatel said armu 14 naist ja 16 meest, sealhulgas pensionärid ja raskete haigustega inimesed. Nende nimesid ei ole avaldatud.

Inimõigusorganisatsioonide teatel on Valgevene kinnipidamisasutustes umbes 1400 poliitvangi. Nendest tuntuimad on Nobeli rahupreemia laureaat Ales Bialiatski, 2020. aastal toimunud protesti juht Marõja Kalesnikava ja Tsihhanovskaja abikaasa Sjargei Tsihhanovski.