Euroopa ja Washington püüavad saavutada kiiret relvarahu Gazas pärast Hamasi poliitilise liidri Ismail Haniyehi tapmist Teheranis, milles süüdistatakse Iisraeli. Rünnak Iraanile kutsus esile kättemaksuähvardused ja hirmu konflikti laienemise osas.

Algse relvarahuleppe visandas USA president Joe Biden mais. Nüüd üritavad Egiptuse, Katari ja USA vahendajad viia lõpule kokkuleppe raamistiku üksikasjad, kuid seni pole kuudepikkustel kõnelustel suudetud seda saavutada.

Neljapäeval ja reedel toimusid Dohas uued kõnelused, mis vahendajate teatel olid „tõsised ja konstruktiivsed“. Ühisavalduses mainiti, et USA on esitanud ettepaneku, mille eesmärk on saavutada kiire kokkulepe järgmisel nädalal Kairos toimuval läbirääkimiste voorul.

Hamas teatas kiiresti oma vastuseisust Iisraeli uutele tingimustele viimases rahuplaanis. Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kutsus vahendajaid üles avaldama Hamasile survet, et nad nõustuksid Bideni raamistiku põhimõtetega.

Olenemata Hamasi vastuseisust teatas Biden pärast viimast läbirääkimiste vooru, et kokkuleppele ollakse „lähemal kui kunagi varem“. Ka USA välisminister Antony Blinken ütles ajakirjanikele, et on muutunud kokkuleppele jõudmise osas optimistlikumaks kui kunagi varem, kuid ta ei avaldanud oma optimismi tagamaid.