USA ametnikud avaldavad värsket optimismismi seoses rahuläbirääkimistega.

Hetkel arutatakse ettepanekut, mis hõlmab kolme faasi, mille käigus Hamas vabastaks kõik 7. oktoobri rünnaku käigus võetud pantvangid. Vastutasuks viiks Iisrael oma väed Gazast välja ja vabastaks palestiinlastest pantvangid.

Eeldatavasti kohtub Blinken Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga ja teiste kõrgete ametnikega, vahendas Reuters.

Piirkonnas kardetakse eskalatsiooni. Pärast Hamasi juhi Ismail Haniyehi mõrvamist Teheranis 31. juulil, ähvardas Iraan Iisraelile kätte maksta. Washington on korduvalt Iraani hoiatanud, et nad konflikti sõjaliselt ei sekkuks. USA ametnik ütles, et sellisel juhul võivad tekkida traagilised tagajärjed nii Iraanile, kui ka teistele riikidele.

Ühendkuningriigi, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia välisministrid toetasid ühisavalduses käimasolevaid rahuläbirääkimisi, kutsudes kõiki osapooli vältima igasugust „eskalatsioonilist tegevust“.

Läbirääkimised kokkuleppe üle jätkuvad eeldatavasti järgmise nädala alguses. Kõrged ametnikud kohtuvad järgmise nädala lõpus Kairos, et leping sõlmida.

Netanyahu büroo laupäevases avalduses väljendas Iisraeli läbirääkimismeeskond kokkuleppe osas „ettevaatlikku optimismi“.

Hamasi pressiesindaja Jihad Taha ütles laupäeval telekanalile Al Jazeera, et Iisrael lisas relvarahukõnelustele tingimusi ning, et nendega soovib Netanyahu kõnelusi takistada.

Iisraeli rünnakus Gaza Zawayda linnas sai laupäeval surma vähemalt 17 palestiinlast ja haavata kümneid, teatasid kohalikud tervishoiuametnikud.