NATO brigaadi hakkab kuuluma vähemalt Rootsi ja Norra sõdureid.

NATO ja julgeolekupoliitilised allikad ütlesid Iltalehtile, et NATO ja Soome teavitavad Mikkeli staabi tegevuse kohta avalikult lähinädalatel ehk sügise alguses. Otsused on aga juba tehtud.

Staabi asutamine valmistati suuresti ette kevadel, kui Mikkelit külastas NATO ühisoperatsioonide Norfolki staabi asekomandör, Briti kontradmiral Tim Henry.

Iltalehti kirjutab, et Soome kaitseks moodustatakse parajasti soomustatud NATO brigaadi, mille relvastus ladustatakse Soome. Osa brigaadi sõduritest hakkab alaliselt Soomes paiknema. Tegemist on niinimetatud FLF-kohaolekuga (Forward Land Forces – ettenihutatud maajõud).

Soome kaitseväes ja riigi juhtkonnas on jõutud otsusele, et Soome vajab ennetava heidutuse tugevdamiseks NATO riikide sõdurite kohalolu Soome pinnal. Edaspidi on kogu aeg kohal NATO brigaadi ohvitsere, relvi valvavaid ja hooldavaid sõdureid ning logistika eest vastutavaid sõdureid.

Brigaad koosneb umbes 800-mehelistest pataljonidest. Korraga on Soomes kohal näiteks üks NATO pataljon.

Brigaad moodustatakse ennekõike Põhja-Soome kaitse tugevdamiseks. NATO sõdureid majutatakse näiteks Ivalosse, Sodankylässe ja Rovaniemisse. Brigaadi varustamise ja logistika seisukohalt on tähtsad kohad Kemi sadam, raudteeühendused Norrast ja Rootsist Torniosse ning Roveniemi lennuväli.

Mikkelisse asutatakse niinimetatud kõrge valmisoleku staap, mis on operatiivses tegutsemisvalmiduses ööpäevaringselt. Sealt juhitakse edaspidi NATO maaoperatsioone Põhjamaades. Rahuajal staap planeerib ja viib läbi NATO õppusi piirkonnas.