Kontsert „Pärt ja Händel“ loob muusikalise silla erinevate ajastute vahel, ühendades 18. sajandi kõlamaailma tänapäeval enim mõju avaldanud muusikaga. Esitajateks on rahvusvaheliselt hinnatud Arvo Pärdi interpreedid Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) ning Põhjamaade juhtiv barokkorkester Concerto Copenhagen (CoCo).

Kahe omanäolise kollektiivi koostöös avastatakse koos suurmeistrite – Arvo Pärdi ja Georg Friedrich Händeli – loomingu uusi tahke. Inimhääle ja loodusmaterjalidest vanamuusika pillide kooslus on üks põliseid viise muusika esitamiseks. Kavas olevaid Pärdi teoseid interpreteerib CoCo ajastu pillidel esmakordselt, mis loob uudseid võimalusi helilooja sügava ja mitmekihilise loomingu tõlgendamiseks. Ka Arvo Pärdi varasemad tintinnabuli stiilis teosed on loodud samuti ajastupillide kõlale mõeldes. Pärdi muusikale sekundeerib barokiajastu suurkuju Händeli särav looming.

Aastakümnete jooksul on Tõnu Kaljuste Eesti Filharmoonia Kammerkoorist kujundanud kõrgetasemelise isikupärase, unikaalse kõlaga koori, kes on hinnatud nii Eestis kui rahvusvahelises muusikaelus. Tema eestvedamisel said alguse mitu muusikaajalugu kujundavat koostööd heliloojate Veljo Tormise ja Arvo Pärdiga, kelle loomingut on ta tutvustatud näiteks sellistes mainekates saalides, nagu Carnegie Hall, Washingtoni Kennedy Keskus, Sydney Ooperimaja, Pariisi Filharmoonia, Hamburgi Elbphilharmonie jm.

Ajalukku minev saavutus on 2014 Grammy-võit parima kooriesituse kategoorias Arvo Pärdi teose „Aadama itk“ eest. Tema salvestisi on korduvalt esitatud Grammy plaadiauhindade nominendiks. Kaljuste on teinud koostööd plaadistusstuudiotega ECM Records, Virgin Classic, BIS ja Caprice Records. Kaljuste plaadid on võitnud ka mitmeid teisi auhindu: Cannes Classical Award (1999), Diapason d’Or (2000), Edison Prize (2000), Classic Brit Award (2003), Prix Caecilia (2023). Ta on Tallinna Kammerorkestri asutaja (1993) ning aastatel 2022–2024 Tallinna Filharmoonia, Tallinna Kammerorkestri ja Birgitta Festivali kunstiline juht.

Põhjamaade juhtiv barokkorkester Concerto Copenhagen on üks põnevamaid varasele muusikale pühendunud ansambleid maailmas. Mängides ajaloolistel instrumentidel on orkester väga hinnatud nii oma kõrge mängukvaliteedi kui ka mitmekesise repertuaari poolest.

Tõnu Kaljuste kontsert „Pärt & Händel“ koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Concerto Copenhageniga toimub 25. augustil kell 18 Tartu Pauluse kirikus Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammis.

Piletid on saadaval Piletilevis.

Jaga
Kommentaarid